Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka migdałowe

Kochani!


Te migdałowe ciasteczka są tak pysznie kruche i wilgotne, że aż nie sposób poprzestać na jednym. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a znikają w tempie ekspresowym. Niestety są dość kaloryczne, ale kto by się tam tym przejmował przy tym zapachu i smaku! Ciasteczka pochodzą z tego przepisu, proporcje zostały zmodyfikowane.


Składniki:

  • 200g blanszowanych migdałów
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder

Migdały razem z cukrem i aromatem ucieramy w blenderze/malakserze na mączkę migdałową. Przesypujemy całość do miski, wbijamy jajko i zagniatamy na wilgotne ciasto. Ciasto na blacie rolujemy i spłaszczamy. Następnie tniemy na małe romby. Gotowe ciasteczka pieczemy w piekarniku przez około 15 minut. W między czasie przygotowujemy syrop z wody, cukru brązowego i soku z cytryny. Wszystko to dodajemy do garnka i gotujemy przez 10 minut po czym studzimy. Upieczone ciasteczka, gdy wystygną maczamy w powstałym syropie, odkładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!
B

sobota, 29 stycznia 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mopswkuchni
2011/01/29 19:29:01
Dziękuję Bogusia! Przed chwilą zjadłam jedno ciasteczko i naprawdę polecam. Baardzo ale to bardzo dobre. Zupełnie inne od tureckich ciasteczek migdałowych jakie kiedyś zrobiłam wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=313.
-
od-kuchni
2011/01/29 20:45:50
Ciesze się, że smakowały :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...