Blog > Komentarze do wpisu

Arabski chlebek czyli znowu powinna być pita ;)

Kochani!


Z pitą walczę już któryś raz i za każdym razem to ona wygrywa... Albo ciasto nie wyrośnie, albo tak jak tym razem kieszonki zostały tylko marzeniem. Ehhh... no cóż zawsze pozostaje mieć nadzieję, że następnym razem się uda. Jednak pomimo całego "niewyjścia" chlebek był bardzo smaczny i aromatyczny. Polecam więc jako "zbieracz" arabskiego sosu lub do przekrojenia na kanapkę :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki margaryny/masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ciepła woda

Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Zagniatamy to razem z margaryną i powoli dodając wodę wyrabiamy gładkie, nielepiące ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce  na 15 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze porcje z których formujemy kule. Kule spłaszczamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni najpierw 10 minut z jednej strony a następnie z drugiej.

 

 

Smacznego!
B

czwartek, 31 marca 2011, od-kuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
russkaya
2011/03/31 21:55:39
Może to wina przepisu? Spróbuj z tego : dzismamochotena.blox.pl/2011/01/Chlebki-pita-z-kurczakiem-w-ziolach-z-warzywami.html
Ja tak robiłam i wyszły mi rewelacyjnie, więc zapewne i Tobie wyjdą pierwsza klasa.
Też uwielbiam chlebki pita, a mój facet to już całkiem :) Tylko że dużo mięcha ma w nich być, to wtedy zadowolony :)
-
od-kuchni
2011/04/01 15:47:03
russkaya - dziękuję za przepis :) W ramach walki z pitą następnym razem na pewno spróbuję! A co do mięcha - to mój najchętniej zjadłby pitę tylko z mięchem i sosem :D Zawsze najszczęśliwszy jest wtedy gdy na obiad dobre mięcho :)
-
russkaya
2011/04/01 17:04:48
Skąd ja to znam... :) Po zjedzeniu zupy : "A obiadu nie będzie?" :D
-
2011/04/01 20:48:30
Mieszkam od pewnego czasu w kraju arabskim nad zatoka Perska. Mam dosc tego chleba. Bardzo tesknie za polskim pieczywem,szczegolnie za razowym chlebem !!!
-
2011/04/02 16:29:26
Bardzo mi się podoba ten blog (drugi też)! Ja nie jestem "zawołaną kucharką" oprócz tego mieszkając sama i pracując w nocy, ograniczam się do potraw zapewniajacych przeżycie. Jednak kiedy wrócę do domu z pewnością wykorzystam niektóre przepisy. Na myśl o pieczonych ziemniakach już czuję ich smak i zapach ( jestem poznańską pyrą półkrwi). Tu, we Włoszech, nie będę próbować bo tutejsze odmiany nie bardzo się do tego nadają. A wracając do Twoich blogów, to bardzo mi się podoba sposób w jaki piszesz, no i wizualnie są świetne, co sprawia że forma jest spójna z treścią, gratulacje!




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...