Blog > Komentarze do wpisu

Flambirowane banany

Kochani!


Wczoraj był dzień mężczyzn. Co prawda nie ostatni w tym roku, bo Panowie mają to szczęście, że ich święto występuje częściej niż nasze. Jak to mówi mój A :"bo my po prostu jesteśmy bardziej kochani". No cóż, ja się z nim sprzeczać nie będę, ale mam swoje teorie na temat tak dużego nasilenia i przypływu męskich świąt w kalendarzu. Tak, więc na specjalne święto potrzebny jest specjalny deser. Ja proponuję flambirowane banany. Świetny afrodyzjak w postaci banana polany sosem rumowo-cytrynowym. Zapieczony i podpalony na końcu - było pycha :) Inspirowane przepisem na pieczone banany prosto z Antigui i Barbudy.

Składniki:

  • 2 banany
  • łyżka masła
  • 70 ml rumu ( ja użyłam 80%)
  • sok z 1/3 cytryny
  • cukier ( tyle co rumu)
  • szczypta cynamonu
  • rum do flambirowania

Banany obieramy ze skórki i rozkrajamy na pół, a następnie jeszcze na pół - robimy taki krzyż. Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem. Z rumu, soku z cytryny, cynamonu i cukru sporządzamy syrop i polewamy nim banany. Zapiekamy to w temperaturze 180 stopni przez 10 do 15 minut. Następnie banany układamy na talerzach, polewamy rumem i podpalamy. Podajemy płonące.

U mnie niestety nie widać płonienia na zdjęciach... Następnym razem muszę pamiętać o tym, aby takie desery przygotowywać jak już się ściemni.

 

Smacznego!
B

piątek, 11 marca 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Ostatni wtorek przed Środą Popielcową…

    … czyli Ostatki. Czy da się je kulinarnie przygotować na ostatnią chwilę? Oczywiście. Bez wychodzenia z domu po wielkie zakupy, bez kupowania gotowych pąc

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2011/03/12 06:28:33
jako maniaczka bananów, mam wielką ochotę na takie! i to nie tylko od święta :-)
-
kaspiecze
2011/03/13 08:18:46
mam okropną ochotę na takie banany, szczególnie moment podpalenia mnie intryguje. niestety na razie moi domownicy wierzą we mnie tak mocno, że aż się boją o mieszkanie i udaremniają moje próby :)
-
od-kuchni
2011/03/13 18:56:17
ugotujmy - ja też uwielbiam banany :)

kaspiecze - nie martw się, mój domownik, też się bał że coś podpalę poza bananami więc sam zajął się tą kwestią :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...