Blog > Komentarze do wpisu

Nacinane ziemniaczki zapiekane

Kochani!

Gdy tylko zobaczyłam na blogu u Fuchsii te nacinane ziemniaczki od razu pobiegłam do kuchni i zaczęłam je przygotowywać. Najtrudniejsze chyba z tego wszystkiego jest nacinanie ziemniaczków w taki sposób, żeby zrobiły się odstępy, jednak, żeby ziemniaki się nie rozpadły. Ale poradziłam sobie :) A efekt? Były pyszne - miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Wiem już na pewno że będą częściej gościły w naszym jadłospisie.

Składniki:

  • ziemniaki średniej wielkości, ilość sztuk wedle uznania
  • olej roślinny - tak na dno małej miseczki
  • olej do posmarowania blachy
  • 1 łyżeczka Delikatu Knorr
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • mała garść oregano

Ziemniaki myjemy i nacinamy, tak jak na zdjęciu, pamiętając o tym, żeby niechcący nie przeciąć ziemniaka na pół :). W miseczce mieszamy olej z przyprawami. Gotowym przyprawionym olejem nacieramy ziemniaki na zewnątrz oraz pomiędzy nacięciami. Ziemniaki układamy na wysmarowanej olejem blaszce i zapiekamy około 40 - 50 minut w 200 stopniach.

Smacznego!
B

piątek, 25 marca 2011, od-kuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
cucinadellafelicita
2011/03/25 13:40:55
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały! :) Pysznie wyglądają na Twoim zdjęciu :)
-
od-kuchni
2011/03/25 14:10:32
cucinadellafelicita - bo były pyszne :) Dziękuję :)
-
js28
2011/03/25 17:29:19
wspaniałe! Muszę wypróbować. A gdzieś widziałam sposób na nacinanie ziemniaków. Trzeba je położyć na łyżce, która zatrzyma nóż i nie przetną się ziemniaczki do końca :)
-
od-kuchni
2011/03/25 19:03:05
Asiu - ciekawy pomysł z tą łyżką :) Następnym razem będę musiała wypróbować!
-
mopswkuchni
2011/03/25 22:21:35
Świetne te ziemniaczki. Takie na pewno muszą się udać! Na pewno się dopieką! Wypróbuję wkrótce :)
-
nathalia8
2011/03/30 22:30:46
Jestem poznanska pyra wiec ziemniaczki to moje zycie!te wygladaja przepysznie!
-
gruszkazfartuszka
2011/12/30 15:15:16
chyba mam już swój pomysł na sylwestrową przekąskę ;) wyglądają wspaniale! a z olejów roślinnych najlepszy jest rzepakowy bo ma dużo witaminek - przydadzą się na nowy rok ;)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...