Blog > Komentarze do wpisu

Pepper pot

Kochani!


Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszego dnia wiosny! Proponuję z tej okazji przenieść się na ciepłe i słoneczne Karaiby i spróbować pysznego Pepper Pot prosto z Antigui i Barbudy. Pepper Pot jest rodzajem potrawki z mięsa i warzyw, podawanej z Fungee, czyli czymś w rodzaju polenty. Ja co prawda Fungee sobie darowałam i A. zjadł Pepper Pot z ryżem, jednak bardzo go zachwalał. Zachwalał go na tyle, że dla mnie nie uchowało się za wiele... może jeden widelec na spróbowanie... Oryginale źródło TU, poniżej moje zmiany

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 małej dyni
  • 250g mięsa wieprzowego ( łopatka lub od szynki)
  • 1/4 dojrzałej papaji
  • 5 małych okr
  • garść zielonego groszku
  • 1 duża cebula
  • przyprawy do mięsa wg. uznania
  • pieprz mielony

Mięso myjemy, pozbawiamy tłuszczu i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami - ja użyłam delikatu Knorr i smażymy na rozgrzanym oleju. Do smażącego się mięsa dodajemy cebulę i czosnek i smażymy dalej. Następnie po około 10 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i papaję, a po kolejnych 5ciu pokrojoną w kawałki okrę. Dusimy całość na wolnym ogniu przez około 40 minut. Następnie posypujemy pieprzem wg. uznania i dodajemy zielony groszek.

Potrawa może nie wygląda zachęcająco, ale uwierzcie mi - smakuje o niebo lepiej!

Smacznego!
B

 

poniedziałek, 21 marca 2011, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...