Blog > Komentarze do wpisu

Saudyjski chleb z mięsem czyli Aish Bel-Lahm

Kochani!


Witajcie w Arabii Saudyjskiej! Co prawda nie jest to miejsce do którego kobieta powinna podróżować samotnie, bez wcześniejszego przygotowania teoretycznego oraz zakupu abaji i nikabu, jednak moim zdaniem warte zobaczenia. Ochoty na Arabię Saudyjską nabrałam po przeczytaniu artykułu w lutowym (2011) Travelerze. Autorka artykułu opisuje Arabię Saudyjską jako kraj mężczyzn dla mężczyzn. Kraj jest kolebką Islamu, kobiety mają tu bardzo ograniczone prawa, nie ma kin, dyskotek, alkohol jest w pełni zakazany. Aby odwiedzić Arabię trzeba się bardzo można postarać - jest to jeden z bardziej niedostępnych dla turystów krajów, a wbita chrześcijańska wiza nie gwarantuje nam bezkarności. Opis Arabii Eryki Lehr-Spławińskiej przypomina mi trochę opis Sahaki przedstawiony w Trylogii Czarnego Maga (Trudi Canavan) - fantastyczna kraina, dla której moim zdaniem pierwowzorem był właśnie jeden z krajów Arabskich. Ale wracając do Arabii - na razie fizycznie się tam nie wybieram, za to zapraszam do posmakowania jej kuchni. Kuchni z całkowitym zakazem spożywania wieprzowiny, mocno doprawionej i zdecydowanie ciekawej. Na początek przepis na Aish Bel-Lahm - taka trochę pizza z mięsem mielonym, bez sosu, typowego dla Włoskiej pizzy przez co całość jest trochę sucha. Przepis oryginalny - tutaj.

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1łyżeczka soli
  • 7g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • woda ( temp ok 40 stopni)

na farsz:

  • 300g mielonego mięsa wołowego
  • 1 por
  • 3 łyżki tahini ( pasta sezamowa)
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, o konsystencji ciasta na pizzę. Gotowe nie lepiące się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W między czasie smażymy mięso około 10-15 minut , odlewając od niego tłuszcz. Dodajemy pora i smażymy następne 5 minut. Całość doprawiamy sosem utworzonym z tahini, octu, pieprzu i soli. Gotowe ciasto dzielimy na części, spłaszczamy jak placek na pizzę. Układamy na nim farsz i zapiekamy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego!

Przepis dołączam do mojej akcji:

Oraz akcji:

Z Widelcem po Azji ”Pora

 

niedziela, 27 marca 2011, od-kuchni

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Kurczak smażony w stylu Goa

    Kochani! Podczas podróży po Indiach, jeśli tylko zostawaliśmy w jakimś miejscu dłużej niż dwa dni wyruszaliśmy na poszukiwania malutkich restauracyjek z pysznym

  • Pasta czosnkowo-imbirowa

    Kochani! Dziś będzie prosto. Na pastę czosnkowo-imbirową dość często natykaliśmy się podczas podróży po Indiach. Ten aromatyczny dodatek jest często używany jak

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
flusso
2011/04/02 14:59:48
Fajna odmiana dla zwykłej pizzy :)
-
Gość: Pizza Lublin, *.dynamic.chello.pl
2012/10/20 12:06:12
Tak, zdecydowanie przypomina pizzę ale może kiedyś się pokuszę i spróbuję zrobić coś takiego :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...