Blog > Komentarze do wpisu

Alfajores czyli Argentyńskie ciastka z Dulce de Leche

Kochani!



Przygotowane ostatnio Dulce de Leche stało sobie zamknięte w słoiczkach, w lodówce i po cichu piszczało, że ma ochotę być zjedzone. Z racji, że jest tak pyszne nie musiało długo czekać! Znaleziony tutaj przepis na Alfajores, czyli przekładane masą z Dulce de Leche ciasteczka zachwycił mnie bez dwóch zdań! Kilka wstępnym modyfikacji w głowie, kilka już podczas wykonywania i oto są! Kruche, maślane przekładane masą budyniową o smaku mlecznej konfitury... Muszę Wam powiedzieć, że A. porzucił dla nich nawet na chwilkę swoją dietę :)

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki ( tortowa, pszenna)
  • 2 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej ( bardzo dobrze zmielonej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie margaryny do ciast
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanili
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • słoik Dulce de Leche ( 300g)
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • wiórki kokosowe

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą, mieszamy dokładnie razem z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 3 żółtka i ucieramy dalej. Do 1 żółtka dodajemy rum, esencję waniliową i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie i dolewamy do utartego masła. Całość jeszcze raz miksujemy. Puszyste masło łączymy z mąką zagniatając kruche ciasto. Gotowe obwijamy folią i trzymamy w lodówce około godziny. Po wyjęciu do ciasta dodajemy 100 ml mleka i zagniatamy na bardziej sprężyste. Wałkujemy i wycinamy małe kółka. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Aby uzyskać krem budyniowy ( oczywiście można ciastka przełożyć bardzo gęstym Dulce de Leche, moje jednak nie ma konsystencji kremu więc postanowiłam zrobić budyń), należy z pozostałych 500 ml mleka odlać pół szklanki ,a pozostałe wymieszać w garnku z Dulce de Leche i podgrzewać. W szklance mieszamy mleko, 2 łyżki mąki i 2 żółtka. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i mieszając w trakcie gotowania uzyskujemy budyń. Studzimy.
Gotowe ciastka przekładamy masą budyniową, ściskamy a boki pokryte wypływającą masą obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Smacznego!
B

 

piątek, 15 kwietnia 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Ostatni wtorek przed Środą Popielcową…

    … czyli Ostatki. Czy da się je kulinarnie przygotować na ostatnią chwilę? Oczywiście. Bez wychodzenia z domu po wielkie zakupy, bez kupowania gotowych pąc

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2011/04/16 14:53:34
ciężko byoby nie porzucic diety da takich cudnych ciasteczek.
-
2011/04/16 20:08:12
Zgadzam się z Asią! Pysznie wyglądają!
-
od-kuchni
2011/04/17 20:00:30
Dziękuję dziewczyny :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...