Blog > Komentarze do wpisu

Empanadas kurczakowo-serowe

Kochani!

 

Kochacie pierogi? Ja bardzo! I jeśli już jestem kulinarnie w Argentynie to nie mogłoby zabraknąć chrupkich, zapiekanych empanadas! Przepis na ciasto znleziony tutaj, spisał się doskonale! Co prawda wykonywałam je z połowy składników i bez malaksera ale wyrabiało się cudownie prosto i lekko! Nadzienie tworzyłam sama, aczkolwiek inspirowane było szynkowo-serowymi empanadas z bloga From Argentina With Love. Blog ten swoją stroną gorąco polecam, szczególnie filmiki na których autora wyjaśnia niektóre zawiłości przygotowania potraw :)

Składniki na około 15 mniejszych sztuk:

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 110 gram masła ( ja dałam solone, ale jeśli macie normalną margarynę ciasto należy dosolić)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody

Na nadzienie:

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • starty żółty ser, około 80g
  • Delikat Knorr, 1,5 łyżki
  • Kamis Grill Klasyczny, 1,5 łyżki

poza tym:

  • jajko do smarowania
  • woda do zlepiania
  • ser do posypania

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, wodę i zagniatamy elastyczne, nielepiące się ciasto. Ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie umytą pierś z kurczaka tniemy w małą kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy. Na patelni smażymy cebulę i czosnek, gdy już trochę zmięknie cebula dodajemy mięso z kurczaka i posypujemy przyprawami. Smażymy około 7 do 10 minut w wyłączamy.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy z nich kółka o dowolnej wielkości, lepiej większe jednak niż mniejsze. Na placki nakładamy kurczaka i ser, zlepiamy i odkładamy na posypaną mąką blaszkę.
Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!
B

 

 

 

 

czwartek, 28 kwietnia 2011, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
lutka40
2011/04/28 16:54:51
Pychota
-
nathalia8
2011/05/06 11:45:57
wsapniałości tu u ciebie:)piekny blog!
-
od-kuchni
2011/05/06 17:22:28
Dziękuję :)
-
Gość: Tweenkie, *.net.brewet.pl
2011/06/19 22:05:10
Witam :)
Wpadłam przypadkiem, ale już zapisuję w ulubionych :)) Bardzo ciekawy przepis.. muszę wypróbować!
Pozdrawiam :))
-
od-kuchni
2011/06/20 15:11:44
@Tweenkie - Polecam je bardzo - szczególnie na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika :)
-
Gość: Tweenkie, *.rev.sfr.net
2011/08/01 10:23:54
Zrobiłam je wczoraj, bo przypomniało mi się o przepisie i... są rewelacyjne!!! Przepyszności! :) Polecam do nich sos czosnkowy. Są wyśmienite nawet na drugi dzień (zrobiłam z podwójnych proporcji i tylko dlatego kilka zostało) ;)) Z całą pewnością będę robić częściej! Dziękuję za znakomity przepis!!!
-
od-kuchni
2011/08/01 11:00:56
@Tweenkie - bardzo się cieszę że Ci smakowały :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...