Blog > Komentarze do wpisu

Mleczna konfitura czyli Dulce de Leche

Kochani!

Moją kulinarną podróż po Argentynie zaczynam od słodkości! Na początek mleczny deser który można zjeść sam, prosto ze słoiczka lub użyć go jako składnik bardziej rozbudowanego deseru. Jedynym mankamentem przygotowania tej słodkości jest czas gotowania. Moje Dulce de Leche wykonywało się około 3 godzin... Ale było warto, smakuje cudownie. Dla mnie idealna polewa do lodów lub mniej słodkiego ciasta. Nawet nie chcę myśleć ile to ma kalorii....

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanili
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

A więc mieszamy w garnku wszystkie składniki bardzo dokładnie i zaczynamy gotować. Po doprowadzeniu mikstury wrzenia zmniejszamy ogień i delikatnie ją podgrzewamy przez około 2 do 3 godzin. Dulce de Leche jest gotowe, gdy jego konsystencja z płynnej zmieni się w bardziej zawiesistą.

Uwaga: W przepisie podałam proszek do pieczenia. Niestety po zaczęciu gotowania wyczytałam na jednym z forów, że służy on tak naprawdę do zmiany koloru na ciemniejszy. Jeśli więc chcecie, aby Wasze Dulce de Leche było jaśniejsze proszek należy pominąć.

Smacznego!
B

środa, 13 kwietnia 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

  • Sezon na cytrusy

    Nie będę oryginalna, gdy wyznam, że cytrus y najbardziej lubię jeść zimą. Może przyciągają zawarte w nich witaminy, tak potrzebne do zwalczania ataków wirusów?

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...