Blog > Komentarze do wpisu

Pavlowa w wydaniu kiwi i życzenia Świąteczne

Kochani!

Na samym wstępie chciałabym Wam, wszystkim czytelnikom stałym i tym chwilowym życzyć dużo ciepła, zdrowia, radości i wielu smakołyków w te Święta Wielkanocne! Aby zawsze w Waszych domach panował spokój i atmosfera miłości. Abyście zawsze potrafili spełniać własne pragnienia a także pomagać innym w spełnianiu ich pragnień! Tak, więc Wesołej Wielkanocy i Mokrego Dyngusa.

B.

Wracając do bardziej przyziemnych rzeczy zapraszam dziś na Pavlovą, czyli torcik bezowy który powstał gdzieś w odległej Australii lub Nowej Zelandii - historycy do dziś nie ustalili jednej wersji ;). Wiadomo jest jednak, że torcik powstał specjalnie dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Postanowiłam go przygotować z powodu nadmiaru białek, które pozostały mi po Alfajores. Torcik - niebo w gębie! Szczerze polecam!

Składniki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 180g cukru
  • łyżka octu
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina soku z cytryny
  • bita śmietana
  • owoce - ja użyłam kiwi

Białka, najlepiej wcześniej trzymane kilka dni w lodówce ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po woli do ubitej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie delikatnie przesiewamy mąkę, wlewamy ocet i sok cytrynowy i delikatnie mieszamy masę. Wykładamy całość na blaszkę w kształcie koła i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. Na gotowy, wystudzony spód bezowy nakładamy ubitą bitą śmietanę i dekorujemy pokrojonymi w plasterki owocami.

Smacznego!
B

piątek, 22 kwietnia 2011, od-kuchni
Tagi: desery

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/04/22 18:04:03
Bogusia ja też życzę Ci wesołych Świąt: dużo słoneczka i wypoczynku z Ogrem! Może jakąś fajną potrawę upichcicie razem :) A ten przepis mi się podoba, bo zostaną mi białka po pieczeniu babki dzisiaj.
-
2011/04/22 20:04:31
Aniu - dziękuję ślicznie za życzenia! I również wzajemnie wesołych i pogodnych! Dla całej rodzinki :). A co do przepisu - jeśli Ci zostaną to polecam przygotować jako kolejne ciasto - to na pewno będzie miękkie dla babci Krysi ;)
-
2011/04/23 12:11:17
Wesołych spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, spędzonych przy bogato zastawionym smakołykami stole :)





BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...