Blog > Komentarze do wpisu

Rozmarynowe steki

Kochani!


Po dotychczasowych słodkościach z Argentyny pora na coś wyrazistego i treściwego. Steki, jako jedna z narodowych potraw tego kraju zasługuje na pierwsze miejsce w kolejności wykonania. Co prawda moje steki nie były wołowe, a pochodzące z wieprzowego od szynki, ale były bardzo smaczne! Bynajmniej mi bardzo smakowały, bo A. kręcił noskiem na tą "trawę", jak nazwał rozmaryn ;). No ale cóż... Przepis oryginalny - tutaj, a na polską, zmienioną wersję zapraszam poniżej :)

Składniki:

  • 4 kotlety stekowe
  • 100 - 150 ml czerwonego wina
  • garść suszonego rozmarynu
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy delikat Knorr
  • olej do smażenia

Kotlety oklepujemy delikatem Knorr i nacieramy rozmarynem. Tak przygotowane układamy w miseczce i zalewamy czerwonym winem. Wstawiamy na około 2 do 3 godzin do lodówki. Po wyjęciu rozgrzewany patelnię z małą ilością oleju i smażymy steki razem z zalewą winną od 3 do 7~8 minut z jednej strony w zależności od tego jak mocno krwiste mięso lubimy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.

Smacznego!
B

niedziela, 17 kwietnia 2011, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
zstrucki
2011/04/19 20:09:10
Ja na razie mam dość rozmarynu. Może dlatego, że ta "trawa" rośnie tutaj (w Izraelu) wszędzie, na przykład jako żywopłoty. Ale pachnie pięknie!
-
od-kuchni
2011/04/19 21:14:48
No i znowu się rozmarzyłam :) Rozmarynowe żywopłoty - zazdroszczę! No i czekam na wpis u Ciebie ze zdjęciem takiego żywopłotu :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...