Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczna mini-pieczeń I

Kochani!

Święta, Święta i po Świętach...minęły szybko i bez szaleństw, bynajmniej, jeśli o nas chodzi. Kilka wspólnych posiłków, kilka wspólnych wypadów aby pooddychać świeżym powietrzem, kilka pomalowanych jajek... :) No i upieczona pieczeń! Z racji, że w tym roku spędzaliśmy Wielkanoc samotnie z A. postanowiłam zamiast standardowych pieczeni zrobić dwie mini-pieczenie. Takie w sam raz na kanapki. Pierwszą przedstawiam dziś. Pieczeń nieco korzenna, o wyrazistym zapachu i delikatniejszym smaku.

Składniki:

  • kawałek schabu lub innego mięsa wieprzowego, nietłustego(ok 400g)
  • 4 ziela angielskie
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyzki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyzka tahini
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Mięso dokładnie myjemy i odkładamy. Ziele angielskie, goździki, kumin roztłukujemy w moździerzu. Do roztłuczonych przypraw dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. W gotowej obtaczamy mięso, które następnie zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Zapiekamy w piekarniku około 1h 40 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!
B

wtorek, 26 kwietnia 2011, od-kuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...