Blog > Komentarze do wpisu

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Kochani!


Jakoś tak się ostatnio zdarzyło - a zdarza się to ekstremalnie rzadko, że do mojej lodówki trafił bakłażan. Leżał sobie tam biedaczek 2 dni w oczekiwaniu na mój pomysł jego wykorzystania. Na szczęście z pomocą przyszła mi kuchnia armeńska z przepisem na bakłażan faszerowany mięsem mielonym, cebulą i papryką. Papryki na nieszczęście w domu nie było, a że za gotowanie zabrałam się późno, więc ją sobie odpuściłam. Ale nawet pomijając paprykę obiadek wyszedł bardzo sycący i smaczny. Oryginalny przepis - tutaj.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • sól
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży pomidor
  • 20g startego sera
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże szczypty suszonego oregano
  • 2 duże szczypty suszonej pietruszki
  • pieprz i sól do smaku

Bakłażan myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Posypujemy obficie solą i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie siekamy w drobną kostkę cebule i czosnek. Podsmażamy na patelni po czym dodajemy mięso mielone oraz przyprawy : paprykę słodką i ostrą, pietruszkę, oregano oraz pieprz i sól według uznania. Całość zesmażamy przez około 10 - 15 minut. Po tym czasie z bakłażana wydrążamy środek i myjemy go jeszcze raz. Do pustego bakłażana nakładamy przesmażony wcześniej farsz mięsny, przykrywamy plastrami pomidora i posypujemy serem. Zapiekamy całość przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!
B

Z Widelcem po Azji

poniedziałek, 09 maja 2011, od-kuchni
Tagi: obiadowe

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/05/09 16:42:33
oo ale pieknie sie u ciebie prezentuje:)tak smacznie wyglada ze chyba czas wybrac sie na zakupy po bakłażany!pozdrawiam:)
-
2011/05/09 16:45:09
Muszę w koncu zrobić faszerowane bakłażany, bo bardzo mnie korci : )
pozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
-
2011/05/09 18:34:11
Bardzo apetycznie wygląda :)
-
2011/05/09 18:59:35
Wersja dla mięsożerców bardzo mi się podoba :P Ja ostatnio robiłam jarską jak wiesz :P wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=1342
-
2011/05/09 19:38:09
Ale eleganckie...aż ślinka pociekła... :)
-
2011/05/10 06:16:59
bakłażana cenię w kuchni bardzo. faszerowany to jedna z lepszych jego wersji. piękne zdjęcie;)
-
2011/05/11 20:01:59
@ panna_malwinna, russkaya,kuchennefascynacje, nathalia8 - Dziękuję - miło słyszeć takie rzeczy :)
@ mopswkuchni - bardzo mi się podobała Twoja wersja :) Niestety jak znasz mojego A - jako lunch do pracy, dla niego by nie przeszło :)
@ maly-kuchcik - naprawdę je polecam - pycha obiadek :)
-
Gość: karolina, 77.236.28.2*
2011/10/22 11:43:18
a ja powiem szczerze, że choć przepis ok to zdjecie nie wygląda zachęcająco - przewalony farszem bakłażan trochę ginie i pomidor z gniazdem nasiennym nie prezentuje się dobrze, acz przepis jak najbardziej do wykorzystania.
-
Gość: ewela, 81-178-223-186.dsl.pipex.com
2012/04/28 15:10:22
No ale jest male "ale" przeciez nie ma podstawowego skladnika- wyrzucilas baklazana a zostala tylko skora. Ja robie podobnie ale mieso mielone i pomidory oraz papryke dusze razem z pokrojonym drobno srodkiem z baklazana- jest pysznie.. bo jaki sens robic baklazana bez baklazana???
-
Gość: but, host86-173-101-179.range86-173.btcentralplus.com
2012/09/20 20:41:02
farsz wyszedł przepyszny, dodałam odrobinę sosu bolognese i czosnku granulowanego, mmmm cudo :) niestety sam bakłażan nie będzie moim ulubionym owocem, troszkę mdły i bezsmakowy i jakoś mi nie współgrał z tym pyszniutkim wnętrzem :) pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
-
2012/09/23 19:58:32
@but - cieszę się ogromnie, że Ci smakowało :) A bakłażan, to już tak chyba ma, że wielu go nie cierpi - mój A. również najchętniej by go z każdego dania wyrzucił.
-
Gość: , ip-62-69-224-240.globalconnect.pl
2012/10/18 13:00:19
Bardzo smaczne, ale niestety nie wiedziałam, że będzie aż tak ostre. Ze względu na to, że nie mogę ostrego musiałam oddać moją porcję pozostałym domownikom.




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...