Blog > Komentarze do wpisu

Homar

Kochani!


Jako, że znajdujemy się na wyspie, ryb i wszelakiej maści żyjątek morskich mamy "w bród" do wyboru uparłam się, aby spróbować homara. A. nie był do końca przekonany, a na pewno stwierdził, że to nie on będzie go gotował. No, więc musiałam przyjąć rolę kata i zająć się osobnikiem.
Homara kupiliśmy żywego, a nawet bardzo żywego, bo po zakupie niosłam torbę z homarem metr od siebie zastanawiając się czy ta bestia nie ma ochoty spróbować czasem trochę mojego mięska. Transport do domu homar przeżył w bagażniku, a następnie za radą zasłyszaną gdzieś w filmie Julie&Julia powędrował na godzinę do zamrażalnika. Podobno pod mrożony cierpi mniej.... W między czasie nastawiłam wodę do gotowania i po godzinie zaczęłam operację "homar".
Wrażenia?
Operacja zakończona sukcesem, aczkolwiek nie planujemy powtarzania. Mięso homara chwalone wszem i wobec dookoła nie przypadło nam do gustu. Ja byłam w stanie przełknąć je dopiero, gdy było polane obficie sokiem z cytryny. No, ale czego się spodziewacie po kimś, kto kręci nosem na wszytko z morza, co nie jest łososiem. A stwierdził, że może być, ale do ulubionych dań tego nie zaliczy. Pozytywną opinię wyraził za to kolega, który nam się napatoczył – stwierdził, że było pyszne!
Trzy rożne smaki, trzy różne opinie. Ale przecież warto, żebyście poznali też swoją więc podaję przepis!

Składniki:

  • 1 homar, żywy, najlepiej przemrożony w zamrażalniku przez 30 min do 1h
  • 10 litrów wody i garnek w którym zmieści się homar
  • rosołek wołowy
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła czosnkowego
  • 1,5 łyżki soli

Wodę solimy, dodajemy rosołek, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wrzucamy homara i gotujemy przez około 10 minut jeśli ma do 0,5 kg. Większe dłużej. Nasz miał 0,6 kg i gotował się 13 minut. Ugotowany homar będzie miał kolor czerwony. Takiego też układamy go w naczyniu do zapiekania, smarujemy masłem czosnkowym i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z cytryną, sałatką i winem.

Smacznego!
B

środa, 04 maja 2011, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mopswkuchni
2011/05/05 00:06:53
Ciekawa jestem jego smaku! Muszę znaleźć przepis Julii Child na homara. Może to jest tylko kwestia odpowiednich przypraw.
-
od-kuchni
2011/05/05 12:41:17
Możliwe, ale z drugiej strony pytanie jak te przyprawy umieścić pod pancerzem :)
-
nathalia8
2011/05/06 11:44:06
zawsze miałąm ochote na homara!uwielbiam wszystko co z morza:)tak smakowicie u ciebie wyglada!mnaim!
-
bernadeta75
2011/05/12 22:11:50
wow jadłam tylko raz takiego malutkiego i do tego juz niezywego i bardzo mi smakwoal ale zazdroszcze cie takiego prawdziwego i do tego zywego:)
-
Gość: Piotr Godziejewski, *.play-internet.pl
2011/10/22 13:21:17
Kompletnie brak wiedzy w temacie, homara gotujemy w stosunku 100 gram = 1 minuta i ani minuty dłużej albowiem będzie twardawy. I jeszcze jedno do autora tematu po ugotowaniu, natychmiast schładzamy w zamrażarce ok pół godzinki:)
-
Gość: pedro, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/09 17:35:30
ale jak postępować z zamrożonym homarem??




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...