Blog > Komentarze do wpisu

Konkurs z firmą Kamis

Kochani!

Razem z firmą Kamis, z wielką radością chciałabym Was zaprosić na pierwszy na blogu konkurs! Radość jest tym większa, że nagrody przewidziane są dla aż 11 osób, a ufundowała je firma Kamis, która jest liderem na rynku przypraw i musztard w Polsce! Główna nagroda to piękny parowar oraz zestaw pachnących przypraw Kamis. Dla pozostałych 10 osób przewidziane są również zachęcające zestawy przypraw. Ale pewnie zapytacie, jakich przypraw?
Nowa linia przypraw Kamis Specialite jak zwykle zachęca smakiem, zapachem i wyglądem. Wśród nowości znajdziecie:

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią



Jest to unikatowa mieszanka na bazie suszonych pomidorów posiadająca mocno pomidorowy smak przełamany nutą czosnku i bazylii. Bardzo atrakcyjny wygląd przyprawy (czerwone paseczki suszonych pomidorów, kremowe kawałki suszonego czosnku i szczypta ciemnozielonej suszonej bazylii) zachęca do użycia jej przy przygotowywaniu nie jednej potrawy! Przyprawa jest szczególnie polecana do dań kuchni śródziemnomorskiej jednak doskonale pasuje także do mięs duszonych, sosów, zapiekanek, a nawet porannych tostów i jajecznicy.

Pieprz młotkowany z kolendrą



Gruboziarnista struktura pieprzu młotkowanego uzyskiwana jest w specjalnym procesie produkcji, w którym ziarna pieprzu 'rozłupywane' są na cząstki. Oryginalny dodatek kolendry czyni z mieszanki unikalną kompozycję smakową o zdecydowanym, wyraźnym charakterze. Która podkreśli wasze dania. Pieprz młotkowany z nasionami kolendry stanowi doskonałą przyprawę do steków, mięs grillowych i pieczonych – nadaje im intensywny, ostry smak oraz atrakcyjny wygląd. Mieszanka sprawdza się również, jako dodatek do sosów, dipów oraz przygotowywania serków smakowych.

Curry indyjskie



Mieszanka o bardzo intensywnym aromacie i znacznie bogatszym smaku niż tradycyjne curry w torebce została stworzona według oryginalnej indyjskiej receptury, nadaje potrawom intensywny korzenny smak z pikantną nutą.

Kolorowe zioła do sałatek



Aromatyczna mieszanka do sałatek na bazie papryki, czosnku, cebuli, bazylii, natki pietruszki z dwoma bardzo oryginalnymi składnikami - płatkami kwiatów nagietka i lawendy. Przyprawa o wyjątkowej i unikatowej recepturze, bardzo ciekawa w smaku oraz niezwykle atrakcyjna wizualnie ze względu na widoczne kolorowe płatki kwiatów jest polecana głównie do przyprawiania dań lekkich, takich jak sałatki, surówki.

Przyprawa do dań słodkich w młynku

Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty, o bardzo oryginalnym cytrusowym smaku z lekką korzenną nutą. Jest to mieszanka o szerokim zastosowaniu kulinarnym - można nią przyprawić zarówno desery, sałatki owocowe, pierogi, ciasto naleśnikowe, jak również dodawać do pieczenia ciasta czy bezpośrednio do słodkich nadzień i mas.

Ognista mieszanka przypraw w młynku

Przyprawa na bazie chili, pieprzu czarnego, czosnku, kolendry i gorczycy jest idealna dla miłośników pikantnej kuchni. Ta wyjątkowa mieszanka przypraw o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym jest polecana do wszelkiego rodzaju dań - nadaje potrawom wyrazisty, ciekawy smak i intensywny aromat.

Taka gama przypraw daje szerokie pole do popisu w szczególności, jeżeli do dyspozycji mamy taki oto parowar:

A więc co należy zrobić, aby wygrać? Po pierwsze polubić Facebookowy profil firmy Kamis, na którym znajdziecie wiele ciekawych przepisów oraz praktycznych porad. Kamisowy Fanpage jest również znakomitym rozwiązaniem jeśli szukacie inspiracji kulinarnych lub pragniecie poznać ciekawych ludzi z pasją :) Warto również śledzić organizowane na Fanpage'u konkury z wieloma ciekawymi nagrodami! Kolejnym Fanpage'em do którego polubienia Was zachęcam jest strona mojego bloga. Następnie w komentarzu zostawić przepis na ciekawą, nietuzinkową i zdrową potrawę wykonaną z użyciem parowaru i przypraw Kamis wymienionych powyżej. Zachęcam do wykazania się inwencją – przepisy powinny być autorskie i ciekawe. Z góry zniechęcam do wstawiania plagiatów. Bardzo mile widziane są przepisy ze zdjęciami, – jeśli chcecie takie wysłać, można to zrobić na mój adres email – ryba022@o2.pl . Ze wszystkich przepisów komisja konkursowa wybierze te najciekawsze i najzdrowsze oraz te w najciekawszy sposób wykorzystujące przyprawy Kamis. Konkurs trwa do 01.06.2011 czyli do Dnia Dziecka. Wyniki ogłoszę 03.06.2011.

A więc do dzieła moi drodzy!

Do napisania,
B

środa, 25 maja 2011, od-kuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
gruszkazfartuszka
2011/05/25 12:02:07
Na przepis ze zdjęciem się nie pokuszę, bo niestety parowaru nie mam, dlatego tak bardzo chcę go wygrać ;) Ale za to podzielę się moim przepisem na pierożki gotowane na parze :)
Na ciasto potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i wodę.
Na farsz natomiast: pół główki kapusty, 2 marchewki, 1 czerwona papryka, 1 ostra papryczka, 3 łyżki sosu pomidorowego, sól, pieprz oraz przyprawę "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" firmy Kamis.
Mieszamy składniki na ciasto, a następnie stopniowo dodajemy do nich wodę, wyrabiając, tak by ciasto było miękkie, ale nie klejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
W tym czasie warzywa drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy według uznania. Dusimy przez chwilę na małym ogniu. Farsz nie powinien być zbyt mokry, dlatego nadmiar wody należy odsączyć.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółeczka i nakładamy gotowy farsz. Pierożki można lepić w sposób tradycyjny lub tworząc z nich małe sakiewki. Ważne jednak, by pierożki były dobrze zaklejone i nic z nich nie wypływało! Gotować pierożki na parze przez około 15 minut. Smacznego! :)
-
krowusia_1987
2011/05/25 13:30:39
Niestety nie posiadam parowara, więc nie dysponuję żadnymi zdjęciami.
Mój przepis to przepis na rybkę miętową z parowara. Maksymalnie zdrowa potrawa.
- filet z ryby (jakiejkowiek lub rybka w całości wypatroszona)
- sól
- pieprz
- świeża mięta
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- kapary
Przygotowanie:
Filet z ryby posolić, nałożyć listki mięty i zawinąć z rulon, związać sznureczkiem, jeśli mamy rybę wypatroszoną, to wkładamy listki do środka, dodajemy przyprawy i do parowaru.
Jak już rybka będzie gotowa, skarpiamy oliwą i dodajemy parę kaparów, idealnie się komponują smak.
Pycha!
-
kaaasiuniaa
2011/05/25 19:24:27
Kluski drożdżowe na parze z sosem truskawkowym:

Składniki na kluski na parze:
500g mąki pszennej
350 g mleka
7g drożdży instant
1 jajko
szczypta soli
cukier do smaku

Składniki na sos truskawkowy:
200g truskawek
1 mały kubeczek śmietany
4 łyżki cukru
Przyprawa do dań słodkich w młynku Kamis

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Potra to około 5-7minut.
2. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce przykrytej lnianą ściereczką do wyrośnięcia na około 1h.
3. Po tym czasie formujemy bułeczki około 100g każda i odstawiamy na desce do napuszenia na około 30minut.
4. Po tym czasie umieszczamy je w parowarze i parujemy około 10-13minut.
5. Gdy pyzy są gotowe owoce, śmietanę i przyprawy umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładki sos.
6. Podajemy na ciepło.
Smacznego!

Jest to pyszna, lekka i zdrowa potrawa na lato!
Ps. Zdjęcia nie prześle ponieważ również jeszcze nie mam parowaru więc robię je w mało "fotograficzny" sposób w garnku obwiązanym gazą ;-)

Pozdrawiam
-
2011/05/26 22:56:40
Kluski na parze w sosie wiejskim Składniki do sosu: *20 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) *1 cebula *2 łyżki koncentratu pomidorowego *ząbek czosnku *kieliszek wina *oliwa *1 łyżka mąki *szklanka rosołu *sól , pieprz
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso. Posypujemy mąką i dalej podsmażamy, często mieszając. Zalewamy wszystko rosołem i dalej mieszamy, uzyskując jednolitą konsystencję. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprze. Na koniec wlewamy wino.
Składniki kluski:
*2 szklanki mąki *2 żółtka *1 szklanka mleka *8 dag drożdży
* 2 łyżki masła
*2 łyżki cukru *sól
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, łyżkę mąki, a następnie dodajemy rozkruszone drożdże. Czekamy aż lekko urośnie i dodajemy żółtka, sól, mąkę. Wyrabiamy ciasto i dodajemy masło. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawimy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na kilka części na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na wysokość centymetra. Używając szklanki wykrawamy krążki. Rozkładamy je na tacy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Wyrośnięte bułeczki układamy i parujemy przez około 10-12 minut. Czas parowania zależy od wielkości klusek.
Kluski podajemy polane sosem. Można udekorować natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!!
-
cucinadellafelicita
2011/05/27 14:04:56
Danie główne: Ostre dzwonki z łososia z aromatycznym ryżem i sałatką z zielonych warzyw
Deser: Gruszki z cynamonem, korzennymi przyprawami i orzechami, podawane z kulką lodów waniliowych


Składniki na danie główne:
dwa dzwonki z łososia
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 szalotka
1 por
2 ząbki czosnku
150g zielonych szparagów
100g brokułów
100g groszku cukrowego
ognista mieszanka przypraw Kamis
sól
imbir
indyjskie curry Kamis
kolorowa przyprawa do sałatek Kamis

1. Dwa dzwonki z łososia dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć ognistą mieszanką przypraw Kamis , odrobiną soli i szczyptą imbiru. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę.
2. W międzyczasie, do szklanki ryżu dodać pół łyżeczki indyjskiego curry Kamis i ułożyć w dolnej warstwie parowaru.
3. Umyć warzywa - szparagi, brokuły i groszek cukrowy. Odciąć twarde końcówki szparagów, brokuły podzielić na różyczki. Włożyć do pojemnika z parowaru, delikatnie oprószyć solą.
4.Pokroić pora (tylko białą część, w cienkie kółka) i drobno posiekać szalotkę. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
5. Łososia ułożyć w górnej warstwie parowaru. Wetrzeć w mięso czosnek i obłożyć pokrojonym porem i szalotką.
6. Nastawić parowar na około 30minut. Zacząć od parowania ryżu, po 10 minutach dodać warstwę z warzywami i warstwę z łososiem.
7. Na talerzu ułożyć dzwonek łososia, ryż i warzywa. Warzywa oprószyć kolorową przyprawą do sałatek Kamis .

Składnik do deseru:
2 gruszki
przyprawa do dań słodkich Kamis
orzechy włoskie
lody waniliowe

Gruszki obrać ze skóry. Przekroić na pół, wykroić ogryzek. Włożyć do parowara, oprószyć przyprawą do dań słodkich Kamis . Parować przez 10-12 minut. W międzyczasie posiekać orzechy włoskie i uprażyć na patelni. Podawać posypane orzechami i z kulką lodów waniliowych.

Smacznego!
-
wariatka327
2011/05/28 12:11:20
Chwilę zastanawiałam się jakie przepisy podać i wybrałam dwa, moim zdaniem najlepsze z tych, które do tej pory miałam okazję przygotować.

Na przystawkę polecam
Jabłka z serem pleśniowym i bakaliami
Składniki :
2 jabłka
1 łyżeczka miodu prawdziwego
2 łyżeczki bakalii
2 łyżeczki płatków migdałowych
2 plastry sera Camembert
szczypta cynamonu
szczypta Przyprawy do dań słodkich Kamisa
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy z nich środek. Jabłka wypełniamy bakaliami i migdałami. Posypujemy cynamonem i przyprawą do dań słodkich oraz dodajemy miód. Na koniec nakładamy po plasterku sera Camembert.
Ustawiamy parowar na około 5 minut.

Na obiad polecam
Pikantny filet z łososia z imbirem i limonką

Składniki :
2 filety z łososia bez skóry
1 łyżka startego korzenia imbiru
1 limonka
2 papryczki chili
szczypta Ognistej mieszanki przypraw Kamisa

Przygotowanie :
Wyciskamy sok z limonki i łączymy z przyprawami. Nacieramy rybę i odstawiamy na godzinę, aby przeszła przyprawami.Po tym czasie przygotowujemy w parowarze około 15 minut.

Do ryby polecam mieszankę warzyw z parowaru doprawioną odrobiną curry i startym imbirem.

Smacznego :)
-
2011/05/28 15:22:29
Polecam Staropolskie bułki parowe:)

Smażymy zamarynowane dzień wcześniej kawałki karkówkę (marynata: sól, ognista mieszanka przypraw Kamis, biały pieprz, czosnek) dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż cebula będzie miała słoty kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy wszystko pod przykryciem. W garnuszku rozrabiamy troczę mleka, słodkiej śmietanki i łyżeczkę mąki, wlewamy na patelnię i energicznie mieszamy. Sos jeszcze odrobinę przyprawiamy (te same składniki co marynata). Pozostawiamy na małym ogniu, aż mięso będzie miękki. W parowarze przygotowujemy drożdżowe bułki parowe, które następnie polewamy mięsnym sosem. Smacznego:)
-
dyrdymalki
2011/05/28 20:05:50
pierś z kurczaka obtoczona w curry, lub pomidorach suszonych i parowana w parowarze :) i do tego parowane ziemniaczki młode mniam .. to jest to:)
-
cucinadellafelicita
2011/05/29 00:11:03
Moja druga propozycja (nie jest napisane, że może być tylko jedna, a właśnie przypomniałam sobie o doskonałym przepisie :))

Lasagne ze szpinakiem i szparagami z parowaru, podawana z sosem czosnkowym

Składniki na lasagne:
400g świeżego szpinaku
200g gęstej śmietany 18%
2 cebule
3 ząbki czosnku
40g sera typu parmezan
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią firmy Kamis (dla dodania włoskiego charakteru)
niepełna łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw Kamis (dla wyostrzenia smaku, bo jak wiadomo szpinak trzeba dobrze doprawić)
1/4 łyżeczki indyjskiego curry Kamis (curry świetnie komponuje się ze szpinakiem)
50g zielonych szparagów, przekrojonych wzdłuż
5 plastrów makaronu do lasagne
2 łyżki masła
4 plasterki miękkiego żółtego sera

Do blendera wrzucić przekrojone na ćwiartki cebule, szpinak, śmietanę, przyprawy i ser typu parmezan. Zmiksować na gładką masę.
Folię aluminiową posmarować masłem, układać plastry makaronu do lasagne, smarować sosem szpinakowym i układać po kilka kawałków szparagów, a następnie plasterek żółtego sera. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania składników.
Zwinąć folię w sakiewkę i włożyć do parowaru. Gotować na parze przez 25 minut.

W międzyczasie przygotować lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego:
Składniki:
100ml gęstego jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
łyżka posiekanego szczypiorku
sól do smaku
odrobina ognistej mieszanki przypraw Kamis

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do jogurtu, wraz ze szczypiorkiem i przyprawami. Odstawić do lodówki na czas parowania lasagne.

Lasagne odwinąć z folii, przełożyć na talerz. Polać sosem czosnkowym.
Smacznego!
-
2011/05/30 12:24:49
Proponuję schab w sosie pieczarkowym:)

Bierzemy trzy plastry schabu i trzy dorodne młode marchewki.
Schab posypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
W parowarze przygotowujemy mięso i warzywa.
Przyrządzamy sos - dusimy w rondelku pokrojone pieczarki z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy nieco słodkiej papryki bądź szczyptę curry. Zagęszczamy śmietaną, zagotowujemy i polewamy schab.

Pozdrawiam :)
-
2011/05/30 13:49:25
Polecam danie, które nazwałam "pa-ryż", czyli
ryż na parze z parówkami w sosie pomidorowym

Potrawa dość prosta, rzeby nie powiedzieć plebejska, ale na prawdę godna polecenia.
A robi się ją tak:

Parówki kroimy w dość cienkie plasterki i gotujemy na parze.
W miedzyczsie przygotowujemy sos (to już w garku:)), czyli bierzemy
puszkę pomidorów, które kroimy dość drobno, dodajemy około 100 gram koncentratu pomidorowego. dwie łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, pieprz młotkowany z kolendrą (KAMIS), ognistą mieszankę przypraw w młynku (KAMIS) oraz przedewszystkim suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (KAMIS).
Na patelni (w paroważe nie da się chyba wykonać tej czynności- a może się mylę:)) na niewielkiej ilośći oleju podsmarzamy, dwie mniejsze cebulki (albo jedną większą) i dwa trzy ząbki czosnku (wszystko drobno pokrojone) i dodajemy do garnka.
Całość mieszamy gotując 10- 15 minut. Na koniec dodajemy parówki z parowara mieszamy.
W międzyczasie w parowarze przygotowujemy ryż (około 250 gram) wymieszny z przyprawą kamisa "Curry indyjskie".
Gotowy ryż wykładamy na talerz, a na ryż z kolei sos.
Smacznego
-
krowusia_1987
2011/05/30 15:40:30
Mała poprawka mojego przepisu.

Niestety nie posiadam parowara, więc nie dysponuję żadnymi zdjęciami.
Mój przepis to przepis na rybkę miętową z parowara. Maksymalnie zdrowa potrawa.
- filet z ryby (jakiejkowiek lub rybka w całości wypatroszona)
- sól
- Pieprz młotkowany z kolendrą firmy KAMIS
- świeża mięta
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- kapary
Przygotowanie:
Filet z ryby posolić dodać Pieprz młotkowany z kolendrą firmy KAMIS, nałożyć listki mięty i zawinąć z rulon, związać sznureczkiem, jeśli mamy rybę wypatroszoną, to wkładamy listki do środka, dodajemy przyprawy i do parowaru.
Jak już rybka będzie gotowa, skarpiamy oliwą i dodajemy parę kaparów, idealnie się komponują smak.
Pycha!
-
krowusia_1987
2011/05/30 15:54:11
Nie jest napisane że można zgłaszać tylko jeden przepis więc zgłoszę drugi.
Będzie to wariacja na temat sajgonek w wydaniu słodkim z parowaru.
Przepis:
- 8 sztuk papieru ryżowego
- truskawki
- ananas
- serek philadeplhia
- cukier
- Przyprawa do dań słodkich w młynku KAMIS

Przygotowanie:
Papier ryżowy namaczamy według przepisu na opakowaniu. W miseczce mieszamy ser philadephia z owocami, cukrem i Przyprawą do dań słodkich w młynku KAMIS. Odrobinę farszu zawijamy w papier ryżowy (może być zawnięte w rulon, czyli tradycyjnie sajgonki lub w sakiewkę). Parujemy w parowarze:).
Smacznego!
-
yobada
2011/05/30 17:54:00
Polecam bardzo prostego aromatycznego kurczaka w pomidorach z ryżem curry - wszystko gotowane na parze!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (mogą być delikatne rozbite),
- 2 łyzki przyprawy Kamis "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
- 2 szklanki ryżu basmanti,
- 1 łyżka przyprawy Kamis "indyjskie curry",
- pół łyżeczki przyprawy Kamis "pieprz młotkowany z kolendrą"

Piersi kurczaka myjemy i oczyszczamy. Nacieramy je przyprawą Kamis "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 godziny, aby mięso przejęło smak przypraw. Przed włożeniem do parowaru kurczaka solimy. Gotujemy w parowarze przez około kwadrans - po tym czasie mięso powinno być soczyste i kruche.
Ryż wsypujemy do mieseczki do gotwania na parze napełnionej wodą i przyprawami łyżką indyjskiego curry, połową łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą oraz solą. Gotujemy przez ok. 30 minut aż ryż będzie al dente.
Smacznego!!!
-
yobada
2011/05/30 17:54:14
Polecam bardzo prostego aromatycznego kurczaka w pomidorach z ryżem curry - wszystko gotowane na parze!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (mogą być delikatne rozbite),
- 2 łyzki przyprawy Kamis "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
- 2 szklanki ryżu basmanti,
- 1 łyżka przyprawy Kamis "indyjskie curry",
- pół łyżeczki przyprawy Kamis "pieprz młotkowany z kolendrą"

Piersi kurczaka myjemy i oczyszczamy. Nacieramy je przyprawą Kamis "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 godziny, aby mięso przejęło smak przypraw. Przed włożeniem do parowaru kurczaka solimy. Gotujemy w parowarze przez około kwadrans - po tym czasie mięso powinno być soczyste i kruche.
Ryż wsypujemy do mieseczki do gotwania na parze napełnionej wodą i przyprawami łyżką indyjskiego curry, połową łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą oraz solą. Gotujemy przez ok. 30 minut aż ryż będzie al dente. Smacznego!!!
-
2011/05/30 20:43:49
Sałatka z kurczakiem i ananasem
składniki:
- 1 ugotowany filet z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- łyżka sosu sojowego
- 2- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- majonez

przygotowanie:
Fileta kroimy w kostkę i gotujemy w parowarze z odrobiną indyjskiego curry KAMIS.
W parowarze gotujemy także ryż.
Ananasy także kroimy w kostkę, mieszamy z ryżem, odsączamy kukurydzę, wyciskamy czosnek. Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.
-
yobada
2011/05/30 22:20:43
Jakiś czas temu jadłam u znajomych ciepła sałatkę z mięsem i szpinakiem. Sałatka była pikantna i armomatyczna. Pomyślałam, że smażone wieprzowe mięso z powodzeniem można zastąpić delikatnym - parowanym drobiowym.
Oto moja propozycja na oryginalną kolację:
Składniki:
- 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę,
- przyprawa Kamis Specialite Młynek Ognista mieszanka przypraw (wg uznania, ja dałam łyżeczkę),
- ok. 500 g świeżego szpinaku,
- ok. 300 g groszku cukrowego,
- 200 g pędów bambusa,
- 1 cukinia,
- 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku,
- ok 3 cm. kawałek świeżego imbiru,
- łyżeczka przyprawy Kamis Specialite Indyjskie Curry,
- łyżka przyprawy Kamis Specialite Kolorowe Zioła do Sałatek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- cukier, sól do smaku..
Pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawionego solą oraz Ostrą Mieszanką Przypraw Knorr, dokładnie umyte liście szpinaku, groszek cukrowy oraz cukinię gotujemy w parowarze do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy dressing do sałatki - mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy Kamis: Indyjskie curry oraz Kolorowe zioła do sałatek, czosnek, imbir i odrobinę cukru.
Ugotowane mięso kurczaka oraz warzywa przekładamy so salaterki. Mieszamy z pędami bambusa. Polewamy dressingiem. Gotowe!
-
2011/05/31 12:02:53
Witam, ja również nie posiadam parowaru, jak narazie radze sobie wkładką do garnka:)
Proponuje przepis na DORSZA Z CZERWONYMI BURACZKAMI
600 g dorodnego dorsza w filetach
200g ugotowanych wcześniej na parze czerwonych buraczków
1 cebula
3 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
oliwa z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
cytryna

Rybę skropić sokiem z cytryny, następnie przyprawić solą i pieprzem, jeśli lubicie można użyć przyprawy do ryb Kamisa.
Włożyć do garnka wkład do gotowania na parze, wlać wodę a następnie na przystawce do gotowania ułożyć dorsza i gotować około 6 minut
Obrać buraki i pokroić w drobną kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Połączyć buraczki z cebulką, octem balsamicznym, natką pietruszki oraz odrobiną oleju, wszystko podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć buraczki, na nich dorsza udekorować natka pietruszki. Można podawać z ryżem lub ugotowanymi na parze młodymi ziemniaczkami
-
kaaasiuniaa
2011/05/31 20:36:46
Rewelacyjne danie z parowaru, które często przygotowałam jak mieszkałam jeszcze u mamy, która ma parowar na podorędziu;
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi śliwkami:
Składniki:
2 filety z kurczaka
maślanka - około 1 szklanka
6-8 suszonych śliwek kalifornijskich
sól
pieprz
szczypta oregano
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka przez minimum 2h moczymy w maślance, dzięki temu będą kruche.
2. Następnie wąskim, długim nożem, robimy głębokie nacięcie niemalże na wylot.
3. Następie w to nacięcie wciskamy np końcem drewnianej łyżki śliwki po ok 4 sztuki na każdy filet.
4. Nacieramy nafaszerowane mięso solą, pieprzem i oregano.
5. Umieszczamy w parowarze na około 25 minut (w zależności od wielkości filetów)
6. Na wyższym pietrze parujemy ulubione warzywo jako dodatek.
Smacznego :-)
-
kaaasiuniaa
2011/05/31 20:39:46
Dodam/uściślę, że pieprz do filetów z kurczaka nadziewanych śliwkami musi być oczywiście z firmy KAMIS i optymalnie powinien to być pieprz młotkowany z kolendrą ;-)
-
2011/05/31 20:47:26
Uwielbiam wszelkie ryby, dlatego podzielę się przepisem na morszczuka.

2 filety z morszczuka przyprawiamy pieprzem młotkowanym z kolendrą i gotuję w parowarze wraz z młodą zieloną fasolką. Po wyjęciu z parowaru rybę polewamy sosem cytrynowym.

Sos cytrynowy:
Sporządzamy nieco bulionu warzywnego (szklanka), dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny (można też dodać nieco startej skórki) i doprawiamy go solą i pieprzem. Zaprawiamy łyżką mąki i śmietany i gotujemy kilka minut, póki się nie zagęści.

I można zajadać :-)
-
berrypunch
2011/05/31 22:55:37
PIZZOWE ŚLIMACZKI:
Składniki na ciasto, 30 dużych sztuk:

-25 gram Świerzych drożdży lub polowe suchych

-1 szklanka mleka

-2 łyżeczki cukru

- 3 i szklanki mąki

-2 łyżki oliwy z oliwek

-1,5 łyżeczka soli




Składniki na wierzch:

-koncentrat pomidorowy

-ser

-szynka

-warzywa

-Ognista mieszanka przypraw (kamis)

-Curry indyjskie(kamis)

-Pieprz młotkowany z kolendrą(kamis)



Zrobić rozczyn : drożdże skruszyć, do miseczki zalać ciepłym mlekiem z cukrem, nakryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut aż urosną.

Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek i wlać tam drożdże i oliwę. Posolić i wyrobić, jeśli nie będzie się dokładnie zlepiać dodać cieplej wody. Odstawić i nakryć ściereczką na 1,5h aż wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy pięścią, rozwałkować na prostokąt i pociąć w 10 cm pasy. Nakładać koncentrat doprawiony przyprawami KAMIS, a na to ser, szynkę, i warzywa. Zwinąć w roladę i pociąć na plastry grubości ok. 2-3 cm. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec w 240stopni C przez 15 minut na koniec pieczenia posypać jeszcze serem.

Można z tego oczywiście zrobić normalna pizze : )
czekoladowakraina.blox.pl/2011/04/Pizzowe-Slimaczki.html
-
2011/06/01 21:02:23
Bułeczki drożdżowe z truskawkami.

Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 mała łyżeczka drożdży
1/2 szklanki mleka

Nadzienie:
Przyprawa do słodkich dań
Świeże truskawki

Z produktów wyrabiamy ciasto drożdżowe i formujemy z niego małe bułeczki dodając do środka po 1 truskawce. Następnie odstawiamy bułki i przykrywamy ściereczką by nieco podrosły i wstawiamy do parowaru. Gdy będą gotowe możemy je posypać cukrem pudrem.
-
2011/06/01 22:34:25
Przepis na Łososia w sosie szczawiowym.

Składniki na 4 porcje:
-600g filetów z łososia
-sok z limonki
-1 łyżeczka suszonego tymianku
-250g liści szczawiu
-1 cebula średniej wielkości
-100g sera pleśniowego
-200 ml śmietany kremówki
-100 ml białego wytrawnego wina
-pieprz młotkowany z kolendrą firmy Kamis
-sól

Filety opłukać oraz opruszyć solą. Zalać sokiem z limonki i posypać tymiankiem. Wstawić na ok 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu rybę pokroić na porcje, a następnie wstawić do parowara na ok 15 minut. Szczaw opłukać i pokroić. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć. Dodać pokorojony w kosteczkę ser, śmietanę i wino. Mieszając podgrzewać, aż ser się rozpuści i sos zacznie gęstnieć. Dodać szczaw. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą firmy KAMIS. Gotować razem jeszcze ok 3 minuty. Rybę podawać z sosem.




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...