Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w sosie sojowym, miodzie i imbirze z posypką sezamową

Kochani!

Dziś zapraszam na pyszny przepis na kurczaka. Kurczak na smak australijski, pochodzący z australijskiej strony a przepisami taste.com.au. Na mnie zrobił ogromne wrażenie. Dzięki marynacie uzyskuje nietypową słodko-kwaśną, chrupiącą skórkę a sezam....cóż poezja zmysłów :) Ja przygotowałam 1 pierś z kurczaka, która spokojnie wystarcza na 2 osoby. Oczywiście kurczakowi towarzyszyły gorące rozgniatane ziemniaczki. Zapraszam :)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren sezamu

W szklance rozrabiamy sos sojowy, miód, imbir, czosnek i sezam. W powstałej marynacie obtaczamy pierś z kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli chcemy zamarynować go na dłużej, aby mięso lepiej przeszło smakiem należy kurczaka zamarynowanego w sosie włożyć na 2 godziny do lodówki. Jednak zamarynowanego lub nie pieczemy w otwartym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 160-180 stopni około 50 minut. W trakcie tego czasu czasem otwieramy piekarnik i łyżką zbieramy marynatę i polewamy nią kurczaka. Na samym początku marynata jedynie delikatnie go oblepia i spływa, jednak pod wpływem temperatury robi się coraz bardziej gęsta i przylega do mięsa tworząc na nim chrupiącą skórkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

 

Ps. Przypominam również o konkursie - szansa na wygranie parowaru kończy się za 2 dni ;)

wtorek, 31 maja 2011, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
lutka40
2011/05/31 10:18:20
Juz czuję ten smak i zapach imbir ,miód i sos mniam a ślinka kap kap
-
justmydelicious
2011/05/31 11:33:36
u mnie też dziś będzie kurczak :) Twój zapowiada się pysznie!
-
2011/05/31 11:50:30
Ciekawe połączenie, chętnie skorzystam z przeisu :)
-
tu-tusia
2011/05/31 13:34:32
Kocham te azjatyckie mieszanki smaków. Ta pierś na pewno zagości na moim stole :)
Pozdrawiam!
-
mopswkuchni
2011/05/31 20:50:27
Ależ piękny ten kurczaczek, ma taki złocisty kolorek. A zdjęcie to już w ogóle mi się bardzo podoba :) Muszę też częściej używać długiego obiektywu.
-
przysmakiewy.pl
2011/05/31 21:10:59
Miód? Imbir? Jak dla mnie doskonałe połączenie ;-)) Mniam!


www.przysmakiewy.pl
-
od-kuchni
2011/05/31 21:19:54
@lutka40 - mi na wspomnienie kurczaczka też kapie...
@justmydelicious - dziękuję :) U nas kurczak jest często bo uwielbiamy :)
@kuchennefascynacje, tu-tusia - mam nadzieję, że będzie Wam smakował równie dobrze jak nam :)
@mopswkuchni - dziekuję :) Co do obiektywu - ja do kulinarnych w 90% używam tego 70-210 :) Oczywiście z nastawieniem na 210 ;)
@przysmakiewy.pl - Cieszę się, że Ci się podoba :) Pozdrawiam!
-
Gość: Eda, *.met.pl
2011/11/27 11:59:43
Robie drugi raz! Jest pyszne, mięso nie jest suche , świetnie pasuje do niego mieszanka chińska -polecam!
-
Gość: Doris, *.ip.abpl.pl
2011/12/11 20:55:18
To jest przepyszne :) właśnie wypróbowałam przepis i już wiem że na stałe zagości w moim kulinarnym menu mniam
-
Gość: Agata, *.dynamic.mm.pl
2011/12/15 13:01:24
Uwielbiam go:) robię już trzeci raz :)
-
od-kuchni
2011/12/15 21:51:40
Cieszę się niezmiernie, że Wam smakuje :)
-
Gość: gieero, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/03 00:21:01
a mi wyszedł nieco cimniejszy i za bardzo czuć sos sojowy, czy to przez to ze uzyłem ciemnego ?
-
od-kuchni
2012/04/03 21:33:24
Ciemny sos sojowy ma zdecydowanie inny smak i konsystencję niż jasny, którego używałam do przygotowania tego dania. Nie powinien on jednak zmienić mocno koloru dania ( fakt iż jest kilka tonów ciemniejsze nie powinno mieć znaczenia) natomiast może mieć wpływ na smak.
-
Gość: Kwaruś, *.brynow.net
2012/06/09 13:34:06
Jako że jestem początkująca w gotowaniu i nie za bardzo wiem - podany przepis jest na pojedynczą czy podwójną pierś z kurczaka? ;)
-
od-kuchni
2012/06/10 17:38:01
@Kwaruś - podane proporcje są przewidziane na pojedynczą pierś z kurczaka, czyli na 1 osobę :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...