Blog > Komentarze do wpisu

Tort lalka Barbie

Kochani!


Czy znacie jakąś małą dziewczynkę, która nie kocha lalki Barbie? Ja chyba nie... W dodatku od niedawna znam taką, która lalki Barbie i księżniczki wszelakie uwielbia. W jaki sposób zadowolić więc 6-latkę i jej 30 koleżanek na urodzinowym party dla prawdziwych księżniczek? Odpowiedź była prosta - pieczemy tort w kształcie lalki Barbie!
Tort musiał spełniać kilka kryteriów. Miedzy innymi być w miarę duży - nasz składał się z 3 biszkoptów, być różowy i w dodatku smaczny. Zadanie zostało wykonane :) Dziewczynki tort zjadły, jednak było go na tyle dużo, że jeszcze starczyło dla rodziców ;)

Składniki:

3x biszkopt niezawodny z przepisu Zauberi (poniżej składniki z 1 szt):

  • 6 jajek
  • 1 łyżka kiślu wiśniowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Masa:

  • 1 małe opakowanie Nutelli
  • 2 banany
  • 750ml śmietanki kremówki
  • różowy barwnik
  • dżem truskawkowy

Dodatkowo:

  • Sok wiśniowy/cytrynowy
  • woda
  • ozdobne kulki - posypka
  • blaszka okrągła 20 cm
  • blaszka okrągła 23 cm
  • miska o średnicy 19-20 cm
  • kilka kartek papieru
  • podstawka do tortu
  • lalka owinięta od pasa w dół folią
  • podstawka pod tort
  • kieliszek

Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Każdy z nich pieczemy według przepisu:

6 jajek rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już ubita dodajemy partiami cukier i miksujemy dalej. Po dodaniu cukru odstawiamy mikser i do masy z białek dodajemy żółtka i kisiel. Delikatnie mieszamy łyżką jednocześnie wprowadzając powietrze do całości. Następnie przesiewamy do masy mąkę i proszek do pieczenia. Nadal mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy w pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe biszkopty przekrawamy na pół i smarujemy sokiem zmieszanym z wodą. W każdym biszkopcie poza dolnym ( spód 23cm blaszki) wykrawamy kieliszkiem po środku otwór na lalkę. Nasączone odstawiamy na chwilę. Następnie dolny biszkopt smarujemy nutellą i przykrywamy kolejnym biszkoptem ( góra z 23cm blaszki).

Ubijamy śmietanę. Cześć - około 5 łyżek - odkładamy i mieszamy z rozgniecionymi bananami. Taką masą bananową smarujemy następny placek. Przykrywamy masę bananową dolnym biszkoptem z 20cm blaszki. Następnie smarujemy go dżemem truskawkowym i układamy na nim górną warstwę z biszkopta z 20cm blaszki.

I znowu smarujemy masą bananową i układamy na górze biszkopt z miski. Do środka wkładamy lalkę. Całość przenosimy na podstawkę do ciasta i podkładamy pod nie kartki papieru, aby tej podstawki nie pobrudzić.

Z pozostałej ubitej śmietany odkładamy jeszcze 1 do 2 łyżek a resztę zabarwiamy na różowo. Różową masą smarujemy biszkopty tworząc sukienkę naszej lalki. Układamy dowolną fakturę spódniczki.

Następnie dekorujemy spódnicę lalki posypką w kształcie kulek oraz z pozostałej bitej śmietany robimy lalce biały pas i kokardę. Gotową podajemy na stół i patrzymy na uśmiechnięte miny dzieci :)

Smaczego!
B

sobota, 14 maja 2011, od-kuchni
Tagi: desery

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/05/14 18:06:11
śliczny torcik:) Barbie jeszcze nie robiłam,a le moze dlatego, że synka mam:) ...za to dziś robiłam swój piereszy tort pierwszokomunijmny:) pozdrawiam
-
2011/05/14 20:11:18
Pomysłowe ;-)
-
2011/05/14 20:49:46
Piękny ten tort... ale by się córka ucieszyła jakby taki dostała, ale niestety ja tak nie potrafię :)
-
2011/05/14 21:58:00
@jolantaszyndlarewicz - dziękuję :) Co do tortów dla chłopców to pewnie zeka Cię wyzwanie w postaci auta :) ps. mam nadzieję, że komunijny ujrzymy na blogu?
@kubeleksmakowy - dziękuję :)
@basinepichcenie - dziekuję :) Tort tylko wygląda na trudny - tak naprawdę jego wykonanie jest bajecznie proste ;)
-
2011/05/15 14:43:44
wow!ale odjazd!tort jest śliczny poprostu...sama marzylam o takim torcie;)gratuluje zdolności:)naprawde pieknie!
-
2011/05/15 18:27:13
Torcik pierwsza klasa! Piękny i pomysłowy, coś świetnego dla małej księżniczki :). Cieszę się, że biszkopt się udał :) pozdrawiam
-
2011/05/17 10:37:54
@nathalia8 - dziękuję :) Mi tez zawsze podobały się takie torty, jednak dopiero teraz miałam okazję by komuś taki zrobić :)
@zauberi - jeszcze raz dziękuję za Twój przepis - bez niego nic by nam nie wyszło!
-
Gość: Duszek, host-80-54-90-64.eimg.pl
2011/06/17 10:40:24
Jolu, dla syna to mozesz Barbie zrobic w przyszlosci na wieczor kawalerski;) Pozdrawiam:)
-
Gość: ewa, 89-72-120-172.dynamic.chello.pl
2012/09/23 12:12:14
jest boski chce zrobic taki corce boje sie ze smietana sie rozpłynie jest ekstra plis moze jakas podpowiec co do tej smietany
-
2012/09/23 19:50:01
Ewo - mój robiony był z samej śmietany, następnie spędził noc w lodówce po czym pojechał ponad 15km na urodziny jubilatki po wąskich, górzystych drogach. Wiozło go 2óch panów, po czym tort przeczekał kolejne 2h w lodówce i został podany na stół. Śmietana nie okazywała nawet najmniejszej chęci rozpłynięcia się, tak więc moim zdaniem nie masz się czego obawiać. Pamiętaj tylko aby śmietanę 36%, najlepiej mocno schłodzoną, a następnie szybko obłożyć tort i schować do lodówki. Po kilku godzinach w zimnie śmietanka ładnie się zetnie i nie będzie próbowała spłynąć. Z racji, że tort jest dla dziecka odradzałabym wszelakie śmietan-fixy i inne wynalazki. Dobrej jakości śmietana, którą ubijesz na sztywno powinna zapewnić Ci sukces :) Pozdrowienia!
-
Gość: angelika, 62-65-79.netrun.cytanet.com.cy
2013/01/17 22:47:31
witam, jutro przede mna wyzwanie tortowe wiec mam pytanie- mozna zrobic biszkopt z 5ciu jajek?
-
2013/01/18 17:18:07
@Angelika - będzie odrobinę niższy, ale powinien się udać :) Pamiętaj również o zmniejszeniu pozostałych proporcji o 1/6, aby biszkopt nie wyszedł zbyt zbity. Życzę w takim razie powodzenia w pieczeniu - z chęcią zobaczę zdjęcia ciacha!
-
Gość: angelika, 62-113-204.netrun.cytanet.com.cy
2013/01/18 21:34:48
No to pieke, jednak zrobilam z tych 6ciu jajek,balam sie troche zaryzykowac wielkosci tortu. Tak wiec... biszkopty juz sa gotowe, jeszcze tylko prezlozenie i jutro swietujemy ;)
dziekuje za przepis :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...