Blog > Komentarze do wpisu

Chleb Tandir, czyli sposób na chleb z Azerbejdżanu

Kochani!

Pora na wyprawę kulinarną do Azerbejdżanu. To azjatyckie państwo położone nad Morzem Kaspijskim zachwyca kuchnią o zdecydowanych arabskich wpływach. Tak też jest z tych chlebkiem - oryginalnie pieczony w piecu tandoori, lub jak wolicie tandir - jak to określają go mieszkańcy Azerbejdżanu. Chleb, mimo iż pieczony w piekarniku na chrupką skórkę, miękkie wnętrze i jest przyjemnie słonawy. W Azerbejdżanie podobno przez cały czas jest obecny na stole, według mnie idealnie nadaje się do zagryzania obiadowych mięs lub do przyrządzania kanapek. Uwaga - najlepszy jest gorący! Oryginalny przepis tutaj :)

Składniki:

  • 7g suszonych drożdży
  • 3/4 kubka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 kubki mąki
  • 1 jajko
  • ziarna maku lub sezamu

Do miseczki nalewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej dokładnie drożdże. Dodajemy mąkę oraz sól i zarabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 30 do 60 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyjmujemy, dodajemy odrobinę mąki i rozpłaszczamy na kształt prostokąta o grubości około 1 do 2 centymetrów. Nacinamy delikatnie wzorek w kształcie kratki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut. Podajemy najlepiej ciepły.

Smacznego!
B

środa, 06 lipca 2011, od-kuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
niepokornik
2011/07/06 21:42:49
pysznie wygląda, aż ślinka cieknie!
-
karmel-itka
2011/07/07 07:54:56
bardzo ciekawy przepis.
do zapisania!
-
nathalia8
2011/07/07 10:02:21
juz mi ślinka cieknie:)brzmi wspaniale):
-
kaaasiuniaa
2011/07/07 10:06:25
Ciekawa propozycja, zdecydowanie do zapamiętania :-)
-
nemisiek
2011/07/07 12:26:09
Sądzę, że taki apetyczny chlebek nie zdąży wystygnąć, a już go nie będzie:) Pozdrawiam!
-
panna_malwinna
2011/07/07 12:54:53
ciekawy ten chlebek. może i ja się na niego skuszę;)
-
lutka40
2011/07/07 16:37:25
Ciekawie wygląda
-
Gość: kuchenny bałagan, *.home.aster.pl
2012/03/07 08:36:12
Coś dla mnie :) przede mną wakacje w Baku, więc chlebek jak znalazł :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...