Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z okry

Kochani!

Dziś będzie nietypowo warzywnie. Ostatecznie zawitałam kulinarnie na Bahamy i przez najbliższy czas nie mam zamiaru się stąd ruszać. Zresztą, kto z własnej woli chciałby opuścić ten raj na ziemi? Odwiedzony chociażby tylko wirtualnie... Piękne piaszczyste plaże, szumiące palmy i ocean... Do tego słońce i tropikalne jedzenie. Rozmarzyłam się... Bahamy to wyspiarskie Państwo na oceanie Atlantyckim, lezące niedaleko terytorium Stanów Zjednoczonych. Mimo, iż jest jednym z mniejszych krajów na świecie ma ogromny potencjał kulinarny. Wszelakiego rodzaju owoce morza, drób, tropikalne warzywa i owoce. Ja na początek postanowiłam zająć się okrą. To warzywo bardzo przypomina znaną nam fasolkę szparagowa - jest jednak bardziej słodkie, pokryte drobnym meszkiem i nieco twardsze. Dodatkowo w czasie obróbki termicznej wydziel z siebie śluz - nie przestraszcie się - jest to normalna i bardzo zdrowa dla Waszych żołądków substancja! Przepis oryginalny tutaj.

Składniki:

  • 350g okry
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 dokładnie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • kilka kropli ostrego sosu paprykowego (ja dałam sos Cholula)

Okrę dokładnie myjemy i ucinamy końcówki z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy okrę. Przesmażamy około 3 minuty po czym dodajemy pieprz i sól. Smażymy następne 2 minuty i dodajemy wodę. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez następne 5 minut. W między czasie w szklance rozrabiamy sos z 1 łyżki oleju, soku z cytryny, czosnku i ostrego sosu. Takim dressingiem polewamy wyłożoną na talerzyki miękką okrę. Podajemy.

Smacznego!
B

czwartek, 28 lipca 2011, od-kuchni
Tagi: sałatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: elzunia, *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2011/07/28 18:35:18
super wygląda ta Twoja okra
powiem szczerze ze ostatnio oglądałam ją w azjatyckim sklepie ale jakoś nie miałam na nią pomysłu...teraz może się skuszę :)
gotowanie-elzunia.blogspot.com/
-
2011/07/28 18:45:43
Musi być smaczna.Ale ja się rozmarzyłam jak czytałam o tych plażach ....... :)
-
domaskowa
2011/07/28 19:39:14
Och, okrą zajadałam się w Turcji... do tej pory czuję ten smak, więc jeśli kiedyś znajdę gdzieś okrę (u nas z tym naprawde trudno), to zrobię Twoją sałatkę :)
-
dawny_basik
2011/07/28 19:39:33
Ostatnio po raz pierwszy jadłam okrę i bardzo mi posmakowała. Chętnie spróbowałabym też Twojej wersji, tylko skąd w Polsce wziąć okrę?
Pozdrawiam :)
-
2011/07/28 21:49:39
Okry nie jadłam i nie mam pojęcia jak może smakować. A Bahamy - no cóż nigdy nie byłam, ale za to wiem jak tam może być ślicznie :)
-
mopswkuchni
2011/07/29 14:53:09
Ja widziałam okrę w Piotrze i Pawle niedawno. Muszę ją kiedyś kupić, bo bardzo jestem ciekawa jej smaku :)
-
Gość: thiessa, *.internetia.net.pl
2011/07/29 23:00:14
Uwielbiam okre i zaluje, ze jest u nas tak malo popularna. Bardzo podoba mi sie Twoja propozycja.




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...