Blog > Komentarze do wpisu

Baba Ghanoush czyli pasta z bakłażana

Kochani!

Jeśli szukacie ciekawego smaku, czegoś czym możecie posmarować chleb zamiast masła, przepisu, który pozwoli Wam wykorzystać zalegającego w lodówce bakłażana lub po prostu spodziewacie się gości i chcecie ich mile zaskoczyć możecie spróbować wykonać prostą pastę/dip z bakłażana. Baba Ghanoush smakuje nietypowo - odrobinę bakłażanem, odrobinę sezamem jednak moim zdaniem smakuje smacznie. Moja druga połówka nie wypowiada się o niej tak ciepło, ale tak już z nim jest, że żeby coś było dobre musi zawierać mięso... prezentowana na blogu pasta pochodzi z Bahrajnu - ale ile krajów arabskich tyle wersji Baba Ghanoush, więc zapewne każdy znajdzie coś dla siebie! Przepis oryginalny tutaj. 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek i oliwki do podania

Bakłażana pieczemy na wysmarowanej olejem blaszce przez około godzinę w temperaturze 200 stopni. Na koniec pieczenia powinien mieć chrupką skórkę i być miękki w środku. Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy. Do blendera lub miski do miksowania wkładamy miąższ bakłażana, ząbki czosnku pocięte w kawałki, tahini, sól, sok z cytryny. Całość miksujemy na gładką masę. Podajemy polane oliwą z oliwek i przybrane oliwkami.

Smacznego!
B




niedziela, 14 sierpnia 2011, od-kuchni
Tagi: przekąski

Polecane wpisy

  • Mini serniczki z łososiem

    Kochani! Dziś zapraszam Was na eleganckie finger food. Mini serniczki z serka mascarpone oraz Philadelphia na podstawie z gryczanych ciasteczek, udekorowane pla

  • Chipsy z jarmużu

    Kochani! Te sztywne, mocno karbowane liście spoglądały na mnie podczas kolejnych wizyt w sklepie. W koszyku jednak lądowały inne produkty, zostawiając smutnie u

  • Śliwki w boczku

    Kochani! Śliwki w boczku to zdecydowanie pyszna bomba kaloryczna. Chciałam je zrobić od momentu gdy zobaczyłam je kiedyś w Kuchennych Rewolucjach, jednak odważy

  • Pieczone pierogi pizzowe

      Zapraszam na pierogi pieczone zrobione na cieście pizzowym. Ponieważ nic się u mnie marnuje, to z resztek z lodówki zrobiłam pyszny farsz do moich pieroż

  • Parówki w cieście francuskim

    Zapraszam na szybkie w przygotowaniu parówki na ciepło w cieście francuskim. Mogą one być fajną przekąską lub obiadem, gdy podamy je z zupą kremem. Świetnie sma

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2011/08/14 17:19:53
coś niebanalnego, coś pysznego.
-
Gość: Atria, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/14 17:21:31
Wiesz, że nigdy nie jadłam Baba Ghanoush? A przymierzam się do tego, bo bardzo lubię wszelkie bakłażanowe pasty :) Twój wygląda zachęcająco: wiem, że pasta z bakłażana nie jest fotogeniczna a Tobie i tak udało się ją ładnie uchwycić:)
-
Gość: thiessa, *.internetia.net.pl
2011/08/14 19:30:41
To prawda, wyszla bardzo fotogenicznie. Ja wrecz uwielbiam. Malo przy niej roboty a smak niepowtarzalny.
-
2011/08/14 19:47:26
oooo! fajne:) wypróbuję :)
-
Gość: , *.zone6.bethere.co.uk
2011/08/14 23:34:53
Uwielbiam baba ghanoush :). Miałam szczęście jeść przygotowaną przez koleżankę, która pochodzi z Libanu (kraju, z którego pochodzi to danie:)) . Sama jeszcze nie próbowałam robić tej pasty. W końcu powinnam się za to zabrać :).
Zdjęcia wyszły Tobie niezwykle smacznie!
-
grumko
2011/08/15 12:46:32
Mniam, mniam. Bardzo lubimy bakłażana pod postacią pasty.
-
2011/08/15 17:58:26
Za bakłążanem nie przepadem, ale moze w postaci takiej pasty moze by mi posmakował:) pozdrawiam ciepło




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...