Blog > Komentarze do wpisu

Galaretka kawowo-rumowa

Kochani!

Dziś propozycja dla prawdziwych kawoszy :) Galaretka, która bardziej ucieszy dorosłych niż dzieci to moja propozycja na deser rodem z wysp Bahama. Oj, muszę Wam powiedzieć, że potrawy z tego archipelagu potrafią kusić smakiem... Szczególnie jeśli podczas ich jedzenia włączycie sobie na przykład taki filmik:

Ehhh... od razu człowiek odpoczywa :). Przepis na galaretkę znalazłam - tutaj i oczywiście zmodyfikowałam ;) A tak swoją stroną to wiedzieliście, że najdroższy hotel świata znajduje się na Bahamach? Jedyne 25 000 dolarów za noc w Hotelu Galaktyczna Fantazja na pewno zapewni gościom niezapomniane przeżycia....

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki dobrej kawy
  • 12g żelatyny
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • bita śmietana i liście mięty do podania

Kawę zaparzamy i przecedzamy. Go garnka wlewamy wodę, kawę, dosypujemy cukier i żelatynę. Zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Płyn zdejmujemy z ognia i studzimy. Do chłodnego płynu wlewamy rum oraz sok z cytryny, mieszamy i rozlewamy do mniejszych miseczek - ja użyłam silikonowych foremek do muffinek. Galaretki umieszczamy w lodówce na kilka godzin w celu zestalenia. Gotowe wyjmujemy z foremek, dekorujemy bitą śmietaną, miętą i podajemy.

 

Smacznego!
B

 

 

czwartek, 04 sierpnia 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

  • Sezon na cytrusy

    Nie będę oryginalna, gdy wyznam, że cytrus y najbardziej lubię jeść zimą. Może przyciągają zawarte w nich witaminy, tak potrzebne do zwalczania ataków wirusów?

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/04 15:36:45
Ja się piszę na nią :)
-
mopswkuchni
2011/08/04 16:00:11
Świetny deser! Czekam na wytrawne galaretki, które wiem, że już się robią :P
-
pinkcake
2011/08/04 18:04:04
Ech, kiedyż, och kiedyż będzie mi wolno takie łakocie?...
-
kaaasiuniaa
2011/08/05 08:21:05
Deser wygląda niesamowicie, a połączenie jest bardzo intrygujące, chętnie wypróbuję bo uwielbiam kawę :-)
-
burczymiwbrzuchu
2011/08/06 11:22:11
Prezentuje się pięknie!




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...