Blog > Komentarze do wpisu

Gotowanie dla geeków - konkurs!

Kochani!

"Gotowanie dla geeków" to książka o gotowaniu napisana przez informatyka, niekoniecznie tylko dla informatyków. Jeff Potter, autor książki zadbał o każdy aspekt. W książce znajdziecie nie tylko przepisy na dania zwykłe i niezwykłe - no bo, czy ktoś z Was robił wędzone lody? "Gotowanie dla geeków" zawiera także opisy kuchennych narzędzi od strony naukowej - dowiecie się, dlaczego białek nie powinno ubijać się w misce plastikowej, a zamiast tego zaopatrzyć się w porządną wykonaną z miedzi oraz jaka patelnia sprawdza się najlepiej. Znajdziecie tu także wiele przykładów eksperymentów, które możecie przeprowadzić w domu - na przykład dowiecie się w jaki sposób wykonać patyczki pokryte kryształkami cukru, które możecie zaserwować na spotkaniu ze znajomymi jako nietypowy sposób słodzenia herbaty. Miłośnicy techniki i domowego majsterkowania również znajdą coś dla siebie - Jeff zdradza jak podkręcić Wasz domowy piekarnik, aby uzyskać temperaturę 540 stopni i wypiekać pizzę w niecałą minutę! Dodatkowo książka jest przeplatana wywiadami z osobowościami nauki (kojarzycie Adama z "Pogromców mitów"?), szefami kuchni czy autorami kulinarnych blogów ;)

Sama książka napisana jest językiem ciekawym i zrozumiałym. Pomimo iż autor czasem używa sformułowań ze świata komputerów i nauki nie wpływa to zbytnio na odbiór tekstu. Ostatecznie moim zdaniem właśnie dzięki temu ta książka tak wciąga!

Tutuł: "Gotowanie dla geeków"
Autor: Jeff Potter
Liczba stron: 404
Oprawa: miękka
Wydawnictwo: Helion
Cena: 59PLN

Dzięki uprzejmości wydawnictwa Helion mam dla Was jeden egzemplarz "Gotowania dla geeków" Co należy zrobić aby go otrzymać?

1. Jeśli macie Facebook'owe konto polubić strony wydawnictwa Helion oraz mojego bloga
2. Pod tym wpisem zostawić komentarz w którym napiszecie jaką potrawę przygotowalibyście gdybyście mieli dostęp do ciekłego azotu, suchego lodu, możliwości gotowania w temperaturach powyżej 400 stopni Celsjusza, metody sous vide, kuchni molekularnej oraz innych niestandardowych sposobów przyrządzania posiłków jakie tylko przyjdą Wam do głowy.

Konkurs trwa od teraz do piątku 02.09.2011 do godziny 24:00. Wśród Waszych odpowiedzi wybiorą tą, która najbardziej mnie zaskoczy i właśnie ta osoba otrzyma egzemplarz książki "Gotowanie dla geeków". Wyniki konkursu podam w niedzielę 04.09.2011, wysyłka książki nastąpi natomiast dopiero po 12.09.2011 z powodu mojego wyjazdu na wakacje. Jednak jest też dobra wiadomość - książkę wyślę osobie nagrodzonej w dowolne miejsce w Europie!

Tak więc do dzieła Kochani!

poniedziałek, 29 sierpnia 2011, od-kuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kaspiecze
2011/08/29 13:05:54
w mega wysokiej temperaturze wypiekłabym chałkę (mój ukochany wypiek). najlepiej od razu z 10, które mogłabym próżniowo przechowywać dzięki metodzie sous-vide. w ciekłym azocie zrobiłam sernik i lody o smaku pina colady (moje nowe uzależnenie :). też w ilości hurtowej - przecież można by je przechowywać w suchym lodzie. i jeszcze do tej listy dodałabym orzechy (pochłaniam garściami!) obsypane drobinkami złota. o ile wiem, suchy lód służy też do czyszczenia, więc moja kuchnia po tej przeprawie wyglądałaby jak nowa :)
fajnie tak sobie pomarzyć :)
-
mopswkuchni
2011/08/29 13:14:15
Książka bardzo ciekawa, fajny konkurs. Jako przyszła rodzina nie będę brała udziału, byłoby to nie fair :)
-
Gość: thiessa, *.internetia.net.pl
2011/08/29 16:25:04
Ja tez poza konkursem. Dobrze, ze informujesz o istenieniu tej ksiazki na naszym rodzimym rynku, bo wlasnie podsunelas mi pomysl na prezent dla Małzonka. On uwielbia taki ksiazki!
-
od-kuchni
2011/08/29 17:27:50
@kaspiecze - dziękuję za pomysły!
@mopswkuchni - jeśli książka Ci się tak podoba, to obiecuję dostarczyć mój egzemplarz do poczytania jak tylko wrócę z nim do PL, ale spokojnie sądzę, że jest to książka kulinarna która zainteresuje także Twojego małżonka :)
@Thiessa - to fakt - jest to bardzo fajna publikacja kulinarna dla panów. Jest tam sporo techniki i takich innych męskich spraw :) ps. mimo wszytko zachęcam do spróbowania wzięcia udziału w konkursie!
-
Gość: Gochna Rzanny, *.icpnet.pl
2011/08/31 08:09:28
Oto mój pomysł na inspirowane kuchnią molekularną wariacje na temat Crme brlée..

Pojemnik na kostki lodu wypełniony szampanem z kawałeczkiem selera naciowego mrozimy technologią mrożenia IQF- spryskując kostkę ciekłym azotem, po chwili wyjmujemy ją i odkładamy w suchy lód, by utrzymała temperaturę aż do końca naszego kucharzenia. Za pomocą procesu sferyfikacji, przygotowując najpierw potrzebne do niej produkty- masę z ostrego, koziego sera i wywar z mocno wędzonego boczku, otrzymujemy kuleczki kawioru o zadziwiających smakach. Dodając ciekłego azotu, przygotowujemy ze śmietany, żółtek, białego cukru i ekstraktu waniliowego podstawę naszego kremu- jest przez to dokładnie wymieszana i nieziemsko puszysta i lekka; potem gotujemy ją metodą sous vide. Gotowy krem wyciskamy z próżniowego woreczka do dwóch półkolistych form, warstwami nakładając cienkie pasma słonych, smakowych kawiorów. W jedną z połówek kuli wkładamy szybko kostkę szapańskiego lodu z selerem i zespalamy formę kuli w całość, po czym wrzucamy ją na chwilę do ciekłego azotu otrzymując zimną warstwę na zewnątrz. Szybko zdejmujemy formę, i- tu wykorzystując temperaturę powyżej 400 stopni Celsjusza- spryskujemy całość mocno stężonym roztworem wody z brązowym cukrem, by utworzyć bardzo cienką, utrzymującą kształt kuli potrawy, chrupiącą skorupkę karmelu.
Moim celem w tej potrawie byłoby uzyskanie deseru w ciekawej formie- kuli, ciekawym smaku- połączenie selera naciowego z wytrawnym smakiem szampana, bardzo słodkimi: kremem i karmelem i, w kontraście - słonymi- kozim serem i bekonem. Do tego bogactwo temperatur na zmianę- zimne lodowe serce, potem ciepły krem z kawiorami, potem znów ścięta, zimna warstwa kremu i na koniec i na zewnątrz- chrupiący, cienki karmel.. Bon appetit !
-
2011/09/02 04:27:13
Znam się na kuchni. Naprawdę :) Wiem jak dobrze ugotować rosół bez kostek rosołowych i vegety. Umiem upiec biszkopt bez zakalca. I wysoki sernik. Ba! Wychodzą mi tarty, sękacze (tak, tak- te na 60 jajach) i miękka wołowina. Lubię tradycyjną kuchnię. Tradycja jest dobra :)
Widziałam pokaz kuchni molekularnej. I przyznam szczerze- zachwyciło mnie. Autentycznie zafascynowało. Zastosowanie ciekłego azotu, suchego lodu i wszystkich tych wymyślnych metod rodem z pracowni chemicznej w liceum (a trzeba uświadomić wszystkich, że lekcje chemii to nie było to, co lubiłam najbardziej) było czymś, co nie pasowało mi kompletnie do składników, z których mogłabym przyrządzić tyle wspaniałych pyszności.. A jednak- efekt mnie zaskoczył. Pianka z kurczaka, ryba o smaku toffi, czy jabłko w żelu. Wszystko było ciekawe, smaczne i nietypowe. Ale brakowało mi jednej rzeczy- ja jem nie tylko ustami. "Jem" oczami, nosem i uszami. Warzywa muszą chrupać podczas gryzienia. Mięso musi wyglądać jak mięso. Sos to aromatyczna zawiesina, a nie drobne kuleczki..
Kuchnia molekularna jest świetna jako eksperyment- i tym bym się chętnie pobawiła w domu. Choć podejrzewam, że pierwszy do takich zabaw byłby mój mąż- rasowy geek- programista i chemik z zamiłowania. Myślę, że ryba w piance z żelem ze szpinaku byłaby jego popisowym daniem. A na deser szarlotka w płynie z kawiorem z oliwy. Bon Appétit!
-
gruszkazfartuszka
2011/09/02 08:38:20
Jakiś czas temu trafiłam na przepis z kuchni molekularnej na Gorące Maślane Lody Mascarpone (!) - ta niesamowita mieszanka: lody, nie dość że gorące, to jeszcze maślane i o smaku mascarpone sprawiły, że od razu się zakochałam. Lody te podawane są w filiżance mrożonego espresso, polane rumem, co tylko utwierdziło mnie w tej miłości. Z pewnością byłby to deser, który jako pierwszy trafiłby na mój stół :)
-
2011/09/02 13:31:16
Jeżeli ma się do dyspozycji tak wyjątkowe rzeczy jak przykładowo ciekły azot, należy też pomyśleć o majestatycznym przepisie, który w pełni wykorzysta owy składnik. Ja podjęłabym się wykonania przepisu "Ratatouille ze zmrożoną oliwą z oliwek i bazylią". Brzmi podniośle, co? ;-) Przynajmniej według mnie - tak. Do wykonania tego dania potrzeba: jedną czerwoną i jedną zółtą paprykę, jedna cukinia oraz jedna sztuka bakłażanu. Oprócz tego ze trzy pomidory, 1 łyżkę stołową puree z pomidorów, ząbek czosnku, gałązkę rozmarynu oraz tymianku, około 40 ml oliwy z oliwek do pieczenia, 1 łyżkę stołową orzeszków piniowych (czasami trudno je znaleźć w sklepie; powinny być grubo posiekane i upieczone). Oprócz tego trochę octu balsamicznego, wysokowartościową oliwę z oliwek do gotowania i trochę listków bazylii. Jak widać nie wszystkie składniki możemy mieć od razu w domu. Mając jednak do dyspozycji ciekły azot, warto pobiec do sklepu i kupić to, co potrzebne. Wykonanie polega na tym, że wszystkie warzywa tniemy na pół centymetrowe kostki. Na patelnię wlewamy zaś oliwę z oliwek oraz wyciskami na nią czosnek. Kolejnym składnikiem wrzuconym na patelnię są warzywa. Całość należy posolić do smaku. Następnie dodajemy zioła i czekamy, aż wszystko zawrze. Na końcu wrzucamy puree z pomidorów i całość studzimy. Zioła muszą być potem wyjęte, a do naszego dania należy dodać ocet (do smaku). Wszystko przekładamy do formy i posypujemy orzeszkami piniowymi. Przygotowujemy potem drugie naczynie, do którego wlewamy oliwę z oliwek i polewamy CIEKŁYM AZOTEM ;-) Oliwa się zamrozi i w takiej postaci układamy ją w pobliżu warzyw w formie. Zaś listki bazylii też skorzystają z CIEKŁEGO AZOTU, ponieważ je w nim zanurzamy (na około 3-4 sekundy) i kładziemy na warzywa. Voil =) Czemu ten przepis przypadł mi do gustu? Ponieważ byłam kiedyś w kinie z młodszym braciszkiem na bajce o podobnym tytule, w której przygotowywano Ratatouille. Budzi to we mnie miłe wspomnienia. Dodam, że czytałam, że ponoć dzięki wykorzystaniu nitro w kuchni, można w przyspieszonym tempie stworzyć różnego rodzaju lody. Całość zajmuje 5 minut. Chętnie bym się tego podjęła. Aczkolwiek w artykule, w którym czytałam o kuchni molekularnej było wspomniane, że można stworzyć w ten sposób też popularne lody o smaku jajecznicy i bekonu. Szokujące? Mnie też zdziwiło, że coś takiego istnieje i widocznie komuś to smakuje, skoro nadal się je robi. Pozdrawiam,
Werka




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...