Blog > Komentarze do wpisu

Kule daktylowo-migdałowe w otoczce sezamowej

Kochani!

Będzie słodko, jednak bez dodatku cukru. Bez pieczenia za to z dużą ilością blenderowania. Jest to propozycja dla zdecydowanych miłośników daktyli. Kule są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wiele pracy. Jeśli macie dzieci to sądzę, że spokojnie znajdzie się i dla nich zajęcie przy wykonaniu tych słodyczy :) Kule daktylowo-migdałowe to moja propozycja na deser z Bahrajnu. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj, poniżej znajduje się moja propozycja.

Składniki:

  • 200g suszonych daktyli
  • 15-20 ziaren kardamonu
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu

Ziarna kardamonu rozbijamy i wyciągamy nasionka. Daktyle i nasionka kardamonu wkładamy do blendera i miksujemy na papkę. Najlepiej robić to porcjami bo inaczej możemy przeciążyć blender. Daktylową papkę wkładamy do miseczki, dodajemy mielone migdały i dokładnie zagniatamy. Gotową masę rolujemy i obtaczamy w sezamie. Od zrolowanej masy odcinamy kawałki, które w rękach formujemy na kształt kuli. Każdą z kul ponownie obtaczamy w sezamie i rolujemy.



Smacznego!
B



czwartek, 11 sierpnia 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

  • Sezon na cytrusy

    Nie będę oryginalna, gdy wyznam, że cytrus y najbardziej lubię jeść zimą. Może przyciągają zawarte w nich witaminy, tak potrzebne do zwalczania ataków wirusów?

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mopswkuchni
2011/08/11 13:54:12
Fajny pomysł na własne cukierki - takie to bym zjadła! Słodkie i tak pewnie są, bo zawierają daktyle!
-
silasmaku
2011/08/11 14:29:52
Wyglądają pysznie! Na pewno lepsze niż takie kupione gotowe :)
-
Gość: pati, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/08/11 16:15:26
tak inaczej :) ale na prawdę ciekawie :)
-
2011/08/11 17:54:03
niesamowite :) świetny przepis ! :)
-
2011/08/11 18:56:12
wspaniełe:) ...a ten sezam na pewno nadasje im cudownego posmaku:)
-
js28
2011/08/11 19:08:53
smacznie!
-
dagmara_65
2011/08/11 19:14:16
Pięknie zaprezentowałaś te smakowitości! Porywam jedną kulkę!
-
chantel111
2011/08/11 20:23:02
ciekawe bardzo
-
zauberi
2011/08/11 20:44:02
jestem bardzo ciekawa jak takie kule smakują :)
-
malgoblox
2011/08/11 21:14:30
uuuu, podobają mi się:) bardzo!
-
Gość: Smaczny Dom, *.hsi6.kabel-badenwuerttemberg.de
2011/08/16 20:12:11
o!i to jest dla mnie pomysl:) uwielbiam wszelakie owoce suszone..a jesli widze przepis, na podstawie ktorego moge ich uzyc...po prostu idealna sytuacja:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...