Blog > Komentarze do wpisu

Belgijska zupa piwna

Kochani!

Dziś propozycja na zupę, która bardziej przypomina mi robione kiedyś przez mamę piwo na ciepło z dodatkiem żółtka. Nie byłam też do końca przekonana do tej propozycji, ponieważ przyzwyczaiłam się do faktu iż podgrzewamy piwa jasne, a tutaj niespodzianka - zupa jest z piwa ciemnego, w dodatku z dodatkiem mleka. I o ile na początku nie smakowała mi za bardzo to z każdym kolejnym łykiem coraz bardziej mi smakowało. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj, poniżej moja propozycja ze zmniejszonymi proporcjami.

Składniki:

  • 300 ml piwa typu stout (uzyłam Guinnessa)
  • skórka z 1/3 cytryny
  • 120 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • cukier do smaku

Do garnka wlewami piwo, dodajemy skórkę z cytryny, cynamon i imbir. Zagotowujemy, po czym na zmniejszonym płomieniu gotujemy przez około 5 minut. W małej miseczce mieszamy mąkę i wodę na pastę, dodajemy kilka łyżek ciepłego piwa i wlewamy do garnka. Mieszamy i ponownie trzymamy na zmniejszonym płomieniu około 5 minut. W miseczce ponownie mieszamy - tym razem żółtko z mlekiem. Garnek z piwem zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko i mleko, dosładzamy do smaku, a następnie ponownie podgrzewamy przez kilka minut nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B



sobota, 01 października 2011, od-kuchni
Tagi: napoje zupy

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/01 21:26:09
Wystarczy rzucić nazwą a chłopy zlecą się jak pszczoły do miodu ;D
-
2011/10/02 20:49:37
mój maz zawsze mówi, ze najlepsza jest zupa chmielowa:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...