Blog > Komentarze do wpisu

Fry Jacks

Kochani!

Pora na zakończenie kulinarnej przygody z Belize. Pożegnaliśmy się więc z tym krajem prostą przekąską. Nie należy ona zapewne do dietetycznych przegryzek, jednak doskonale ukazuje prostą naturę belizeńskiej kuchni. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj.

Składniki (na około 6 małych sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki masła
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia

W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i ugniatamy razem do połączenia. Powoli i stopniowo dodajemy wodę, jednocześnie ugniatając ciasto, aż do otrzymania elastycznego ciasta. Z ciasta odrywamy małe fragmenty, wałkujemy je na niedokładne kwadraty, po czym zlepiamy dwa przeciwległe rogi tworząc trójkąt. Gotowe trójkąciki smażymy w głębokim oleju do momentu aż napęcznieją i staną się złotobrązowe. Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!
B



sobota, 22 października 2011, od-kuchni
Tagi: przekąski

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
bozena-1968
2011/10/22 22:26:03
Wyglądają pysznie..ślinka cieknie..
-
2011/10/22 22:40:20
przy takich smakołykach mówię kaloriom: paszołwon :)
fajna przekąska :)
-
2011/10/23 19:46:17
Aj tam z kaloriami, kiedy tak smacznie wyglądają :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...