Blog > Komentarze do wpisu

Sezamki z Beninu

Kochani!

Od trzech dni pada. Nieprzerwanie, z gęstych chmur, krople deszczu uderzają o okno. Zielona Wyspa powoli zamienia się w jedną wielką kałużę, przeplataną plamami różnorakiej zieleni. Zaczęła się jesień jakiej nie lubię - deszczowa, szara, ponura. Dlatego też kulinarnie przenoszę się na ciepły Czarny Ląd, do Beninu - jednego z biednych państw północno-zachodniej Afryki. Zabieram się od razu za idealne poprawiacze humoru - sezamki. Pyszny dodatek do ciepłej herbaty i kocyka. Prezentowane poniżej sezamki mają trochę inną strukturę niż, te znane nam ze sklepu - są o wiele bardziej kruche. Na szczęście smak pozostaje ten sam - uroczo słodki i mocno sezamowy! Przepis zaczerpnięty z tej strony.

Składniki (na około 25-30 sezamków):

  • 1 szklana sezamu
  • 4 łyżki masła
  • 7/8 szklanki cukru

Sezam podprażamy na suchej patelni, odkładamy. Na rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając rozpuszczamy cukier, po woli go karmelizując. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i do cukru z masłem dodajemy sezam. Mieszamy dokładnie. Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i dokładnie rozprowadzamy, tak aby była nie grubsza niż standardowe sezamki. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone sezamki kroimy na prostokąty i podajemy.

Smacznego!
B

 



poniedziałek, 24 października 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Ostatni wtorek przed Środą Popielcową…

    … czyli Ostatki. Czy da się je kulinarnie przygotować na ostatnią chwilę? Oczywiście. Bez wychodzenia z domu po wielkie zakupy, bez kupowania gotowych pąc

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: NiNa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/24 20:41:03
Mam sezam i szukam jakiegoś fajnego przepisu, ale te sezamki są słodkie:)
-
lutka40
2011/10/24 20:48:13
Fajny prosty przepis
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/10/24 21:49:44
muszę zrobić, bo jestem zachwycona tak małą ilością składników :D
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/10/25 09:41:09
Na sasiedniej Wyspie juz chlodno, ale nadal slonecznie. Nie mam zludzen, wiem, ze to wkrotce sie skonczy, ale na razie ciesze sie kazdym suchym dniem :)
A sezamki bezbledne, a do tego bezproblemowe do zrobienia. Takie rzeczy lubie!
-
Gość: martuleńka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/25 20:56:52
ja sezam dodaje do wszystkiego, zaczelo sie od sushi z sezamem a teraz dosypuje do jogurtów :) w ogole na jesienne wieczory takie jak te do takie przekąsajki plus herbata. jest konkurs dla blogerów w związku z festiwalem dni herbaty, weź udział bo to tylko dla kulinarnych, trzeba napisać przepis na napój na bazie herbaty :) konkurs jest tuuuu www.dniherbaty.pl zakladka herbata z dodatkami, no i napisz przepis na blogu bo jestem ciekawa :D
-
2011/10/26 20:10:39
Mniam, uwielbiam sezamki ...aleś mi na nie narobiła ochoty:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...