Blog > Komentarze do wpisu
Chlebek ParathaKochani! Za każdym razem gdy przeglądam przepisy z krajów azjatyckich zachwyca mnie różnorodność występujących tam płaskich chlebów. Często pomimo podobnych składników potrafią smakować zupełnie inaczej. Te proponowane dziś przypominają mi podpłomyki których próbowaliśmy kiedyś z A. podczas wycieczki do Biskupina. Proste, mało zdecydowane w smaku ciasto które jest ciekawą propozycją na śniadanie lub przekąskę. Przepis oryginalny znalazłam tutaj. Składniki:
W misce mieszamy mąkę, jajko, mleko, cukier oraz sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy do mniejszej miseczki, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nacierając co jakiś czas olejem rozwałkowujemy je / rozciągamy rękoma na bardzo cienkie, niemal przezroczyste ciasto. Dzielimy na 4 części i każdą z nich rolujemy, a następnie zwijamy w ślimaka. Układamy w miseczce, ponownie przykrywamy i odkładamy na kolejne 24 godziny do lodówki. Po tym czasie placki rozpłaszczamy i na patelni z odrobiną oleju smażymy z obu stron na słoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! środa, 30 listopada 2011, od-kuchni
Tagi:
chleby
TrackBack
Komentarze
Gość: Carunia, *.pulman.pl
2011/11/30 00:18:09
Jadłam kiedyś taki chlebek-podpłomyk będąc w Turcji.Jeśli dobrze pamiętam to były one smażone,robiono je na naszych oczach tak zwinnie i szybko.Fajna sprawa,polecam każdemu :)
Gość: monami, 213.134.163.*
2011/11/30 10:10:59
Ja do tej pory piekłam tylko Naan, ale zawsze uwielbiałam, kiedy tata wracając od siebie z kraju przywoził mnóstwo rodzajów tych chlebków :)
karmel-itka
2011/12/01 06:57:09
świetny!
nie jadłam takiego nigdy. dzięki Tobie mam okazję na jego spróbowanie ;] idę piec! |
![]() ![]() ![]() Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |