Blog > Komentarze do wpisu

Mińskie ciasto miodowe

Kochani!

Przygoda z kuchnią Białorusi jakby nie była smaczna niestety już się kończy. Na szczęście na osłodzenie tego faktu mam dla Was proste i smaczne ciasto miodowe. Ekspresowe w wykonaniu, nie za słodkie. Od siebie dodałabym mu tylko odrobinę kremowej masy (na przykład waniliowej), tak do przełożenia. A natomiast wspominał coś o tym, że w tym cieście brakuje mu rodzynek... Przepis znalazłam tutaj.

Składniki (blaszka 20x20cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120g płynnego miodu
  • 5 łyżek masła
  • 5 jajek
  • łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

W misce miksujemy jajka, masło, cukier i sól na jednolita masę. Dodajemy esencję waniliową, miód i ocet, miksujemy. Do powstałej masy dosypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem i zagniatamy jednolite ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki przelewamy wyrobione ciasto i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30-35 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub startymi migdałami i podajemy.

Smacznego!
B



sobota, 26 listopada 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Ostatni wtorek przed Środą Popielcową…

    … czyli Ostatki. Czy da się je kulinarnie przygotować na ostatnią chwilę? Oczywiście. Bez wychodzenia z domu po wielkie zakupy, bez kupowania gotowych pąc

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
karmel-itka
2011/11/26 08:01:18
mhm...
naprawdę, kuszące ;]
-
majanaboxing
2011/11/26 08:47:27
O, miodowe, super! :)
-
Gość: Tyna, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/11/26 21:05:35
Dawno nie jadam nic miodowego, chętnie wypróbuję przepis!:)
-
daisydukes
2011/11/26 21:32:06
to coś nowego! miodowego ciasta jeszcze nie próbowałam, ma ciekawą teksturę... przypomina mi nieco drożdżowe ;) z chęcią skusiłabym się na kawałek.
-
2011/11/27 19:29:49
typowo miodowego ciasta jeszcze nie jadłam ....musi byc pyszne:)
-
grumko
2011/11/29 13:05:44
Piekliśmy je dwa lata temu podczas podróży Z Widelcem po Europie;-)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...