Blog > Komentarze do wpisu

Owoce Świata: Granat

Kochani!

Granat, to co prawda owoc dość popularny w Polsce, jednak jest na tyle ciekawy iż postanowiłam o nim napisać.
Owoce GRANATOWCA WŁAŚCIWEGO to jagody, okrągłego kształtu i wielkości średniego jabłka. Pokryte są dość twardą skórą, która występuje w kolorach od mocno ciemno pomarańczowego, poprzez purpurę i fiolet, do nawet jasnego brązu. Owoce te wypełnione są nasionami pokrytymi galaretowatą substancją w kolorze ciemno czerwonym. Nasionek w granacie występuje od około 400 do 800 i to właśnie one są jadalną częścią owocu.

Jak jeść? Przede wszystkim na surowo - nasiona granatu mają pyszny słodko-cierpki smak który doskonale orzeźwia w cieplejsze dni. Są również składnikiem wielu potraw kuchni Bliskiego Wschodu oraz Indii. Nasiona granatu mają dodatkowo walor dekoracyjny - warto o tym pamiętać przygotowując na przykład ciasta lub sałatki w kolorze białym.

Właściwości zdrowotne granatu znane są już od wieków. W medycynie starożytnych Chin uznawany był za "skoncentrowane życie". Granat zawiera całkiem sporo witaminy C, poza tym zawiera umiarkowane ilości potasu, żelaza i fosfor. Jest doskonałym naturalnym środkiem przedłużającym młodość, chroniącym serce i wzmacniającym potencję :). Granatów powinniśmy jeść jak najwięcej - szczególnie teraz kiedy dostępne są w sklepach!

Smacznego!
B

niedziela, 13 listopada 2011, od-kuchni

Polecane wpisy

  • Owoce Świata: Rambutan

    Kochani! RAMBUTAN, zwany także jagodzianem to słodki owoc jadalny pochodzący z Indonezji. Jest bardzo smaczny, soczysty oraz słodki. W smaku bardzo przypomina L

  • Owoce Świata: Smoczy owoc

    Kochani! PITAJA, zwana również smoczym owocem lub truskawkową gruszką to pochodzący z Meksyki u Ameryki środkowej niezwykle ciekawy owoc. Prezentuje się jako so

  • Owoce Świata: Miechunka jadalna

    Kochani! MIECHUNKA JADALNA, zwana inaczej miechunką peruwiańską, peruwiańską wiśnią lub złotą jagodą to pochodząca z Ameryki Południowej to rosnący na małych kr

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mopswkuchni
2011/11/14 09:47:41
Granaty są świetne! Tylko niektórych przeraża ich obieranie. A bardzo prosty sposób prezentowała w swoim programie Martha Stewart - nalezy przekroić granat na pół i uderzać o skórkę łyżką drewnianą nad miseczką, niemal wszystkie ziarenka wylecą :)
-
kasia.prezydentowa
2011/11/14 20:54:34
O, ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć. ;)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...