Blog > Komentarze do wpisu

Owoce Świata: Gruszka chińska

Kochani!

GRUSZKA CHIŃSKA zwana również gruszką azjatycka, koreańską, tajwańską, piaskową oraz nashi, pochodzi głównie z obszaru Azji obejmującego Chiny, Japonię i Koreę. Aktualnie jednak jej uprawa przeniosła się również w inne ciepłe obszary świata - w tym Australię i Nową Zelandię. W związku ze smakiem, który bardziej przypomina smak jabłka niż gruszki, oraz miąższem który nie jest tak przyjemnie gruszkowo-miękki zwana bywa również pod nazwą jabłka gruszkowego. We wschodniej Azji kwiaty gruszy chińskiej są symbolem wiosny budzącej się do życia.

Jak jeść? Najsmaczniejsze oczywiście są dojrzałe gruszki chińskie jedzone na surowo. Startych słodkich gruszek chińskich  do dosładzania sosów których bazą jest ocet lub sos sojowy. Idealnie nadają się również do marynowania mięsa. Pokrojone na kawałki możemy dodawać do sałatek. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie z nich ciasta lub marmolady. Jeśli decydujecie się na podanie gruszki pociętej w kawałki, warto na chwilę zanurzyć je w soku cytrynowym aby nie traciły koloru.

Gruszki zawierają dużą ilość witamin B, C, E, magnez, wapń i potas. Zdaniem naukowców to właśnie gruszka chińska zawiera najwięcej pożytecznych składników wśród wszystkich gruszek.

Smacznego!
B

niedziela, 20 listopada 2011, od-kuchni

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/27 10:26:19
Gruszki to jedne z moich ulubionych owoców, chyba zaraz po winogronach :) Mniam!
-
Gość: Klaudia, 212.87.236.23*
2013/05/26 16:02:45
bardzo dobra gruszka i bardzo soczysta.




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...