Blog > Komentarze do wpisu

Owoce Świata: Persymona

Kochani!

Dziś chciałabym rozpocząć cykl w którym będziemy zapoznawać się z różnymi owocami. Będą to owoce mniej lub bardziej popularne w Polsce, czasem (jeśli uda mi się takie zdobyć) zupełnie egzotyczne. Zapraszam :)

OWOC PERSYMONY ( inaczej zwany kaki, sharon, jabłkiem orientu lub hurmą wschodnią), pochodzi z Chin, uprawiany jest jednak aktualnie w Chinach, Japonii, Brazylii, Korei a także innych ciepłych krajach Azji Środkowej. Diospyros - czyli botaniczna nazwa persymony w języku greckim oznacza "pokarm bogów". Owoc persymony jest koloru ciemnopomarańczowego, ma charakterystyczne cztery liście na górze owocu. Najlepiej próbować miękkiego owocu, z odmian zawierających mało lub niezawierających pestek wcale. Smak jest swoistym połączeniem jabłka i gruszki z domieszką dyni.

Jak jeść? Owoc persymony nadaje się do spożycia na surowo - po obraniu ze skórki i ewentualnym usunięciu pestki/pestek. W krajach częstego występowania jest popularnym składnikiem konfitur, dżemów i galaretek. Bywa spożywany również w postaci lekko zmrożonej - jako sorbet. Moim zdaniem byłby świetnym dodatkiem do sałatek z kurczakiem i ostrą sałatą, ciast z owocami oraz lekkich deserów.

Owoc kaki zawiera wysoki poziom błonnika, związków fenolowych, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Są także bogate w witaminę C i beta-karoten. Uważa się, że regularne spożywanie owoców zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy. Badania przeprowadzone na szczurach laboratoryjnych wykazały, że dieta bogata w owoce persymony poprawia spalanie tłuszczów w organizmie.

Smacznego!
B

niedziela, 06 listopada 2011, od-kuchni

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/06 20:01:12
Ten owoc jest w Polsce już dość dobrze znany - na naszym rynku jest obecny od dobrych kilku lat. Mnie najlepiej smakuje dojrzały, ale jeszcze nie miękki.
-
2011/11/06 21:32:38
Bardzo lubię persymonę, miałam swego czasu okazję jej spróbować. :
-
2011/11/07 12:41:15
Ja ten owoc poznałem jako kaki i nie wiedziałem, ze nazywa się w oryginale persymona;-) Notabene lubimy;-)
-
2011/11/07 18:58:41
A mi się kojarzył jej smak z połączeniem pomidora z brzoskwinią, jak kiedyś spróbowałam. Bardzo dobry owoc, ale musi być dojrzały! Ciekawych rzeczy się dowiedziałam z Twojego wpisu. Podoba mi się ten wpis, poproszę o więcej takich :)
-
2011/11/07 19:19:32
Znam i chętnie jadam ;-)) Fajny ten pomarańczowy pomidor ;-DD Przetworów z kaki nie jadłam jeszcze, ale sam owoc smakuje świetnie ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2011/11/07 21:56:15
lubie kaki ..... ma bardzo ciekawy smak:)
-
2011/11/08 15:44:34
Zachęcona twym postem, poleciałam szybciutko do sklepu i ku memu zdziwieniu pełno jej było na półkach :D teraz muszę tylko cosik z niej upichcić :)
-
2011/11/09 04:49:18
Jedliśmy wczoraj wieczorem!;-)
-
Gość: deoksyryboza, afna117.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/11 12:00:56
dla mnie trochę za słodki, ale do sałatek stanowi świetny dodatek
-
Gość: Maria, 89.191.147.12*
2012/05/14 18:01:44
Podkreśl, proszę, w opisie, że owoc nadaje się do spożycia przez osoby uczulone na salicylany (aspirynę)! Prawie żadnych owoców nam jeść nie wolno.
Maria
-
Gość: sadek, host-78-147-79-68.as13285.net
2012/12/22 22:24:49
dobry.wlasnie zjadlem i sprawdzam w internecie wiadomosci na temat




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...