Blog > Komentarze do wpisu
Mus z mangoKochani! Gdy zobaczyłam ten przepis na mrożony mus z mango nie mogłam się powstrzymać, aby nie spróbować tego deseru. Po pierwsze uwielbiam mango, a po drugie już od dawna miałam ochotę na słodki mus. Co prawda ja mojego musu nie mroziłam - chociaż latem na pewno byłby świetną opcją - okazał się on świetnym i orzeźwiającym w smaku deserem. Mus z mango jest moją ostatnią propozycją z Birmy - przepis znalazłam tutaj. Składniki:
W garnku zagotowujemy mleko, w międzyczasie w kubku ubijamy 1/2 szklanki cukru i żółtka. Dodajemy do mleka i gotujemy na delikatnie gęstą masę. Schładzamy ( w przypadku robienia mrożonego musu delikatnie zamrażamy). Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i miksujemy blenderem na gładką masę i umieszczamy w dużym naczyniu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z mango. Schłodzoną masę mleczną również delikatnie łączymy z mango. Odstawiamy. W misce ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem. Dodajemy ją do naczynia z mango i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby powstał mus. W zależności od tego co chcemy uzyskać naczynie wstawiamy do lodówki lub zamrażalki w celu stężenia/zmrożenia. Podajemy po co najmniej 12 godzinach. Smacznego! piątek, 02 grudnia 2011, od-kuchni
Tagi:
desery
TrackBack
Komentarze
kasiaorlikowska
2011/12/02 00:22:30
Powiem ci po cichu ,że jakbym miała teraz mango to też by mnie nikt nie powstrzymał:)))
karmel-itka
2011/12/02 05:58:46
aj, aj!
wygląda cudownie, tak elegancko i wytwornie ;] z pewnością smakuje świetnie. 2011/12/02 15:47:24
uwielbiam musy owocowe! przepyszna propozycja:)
kiedyś robiłam taki: kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/10/Ananasowy-mus.html Twój zapisuję :) |
![]() ![]() ![]() Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |