Blog > Komentarze do wpisu

Mus z mango

Kochani!

Gdy zobaczyłam ten przepis na mrożony mus z mango nie mogłam się powstrzymać, aby nie spróbować tego deseru. Po pierwsze uwielbiam mango, a po drugie już od dawna miałam ochotę na słodki mus. Co prawda ja mojego musu nie mroziłam - chociaż latem na pewno byłby świetną opcją - okazał się on świetnym i orzeźwiającym w smaku deserem. Mus z mango jest moją ostatnią propozycją z Birmy - przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru
  • 2 dojrzałe mango
  • 12g żelatyny (bez dodatków smakowych)
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%

W garnku zagotowujemy mleko, w międzyczasie w kubku ubijamy 1/2 szklanki cukru i żółtka. Dodajemy do mleka i gotujemy na delikatnie gęstą masę. Schładzamy ( w przypadku robienia mrożonego musu delikatnie zamrażamy). Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i miksujemy blenderem na gładką masę i umieszczamy w dużym naczyniu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z mango. Schłodzoną masę mleczną również delikatnie łączymy z mango. Odstawiamy. W misce ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem. Dodajemy ją do naczynia z mango i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby powstał mus. W zależności od tego co chcemy uzyskać naczynie wstawiamy do lodówki lub zamrażalki w celu stężenia/zmrożenia. Podajemy po co najmniej 12 godzinach.

Smacznego!
B



piątek, 02 grudnia 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

  • Sezon na cytrusy

    Nie będę oryginalna, gdy wyznam, że cytrus y najbardziej lubię jeść zimą. Może przyciągają zawarte w nich witaminy, tak potrzebne do zwalczania ataków wirusów?

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kasiaorlikowska
2011/12/02 00:22:30
Powiem ci po cichu ,że jakbym miała teraz mango to też by mnie nikt nie powstrzymał:)))
-
karmel-itka
2011/12/02 05:58:46
aj, aj!
wygląda cudownie, tak elegancko i wytwornie ;]
z pewnością smakuje świetnie.
-
darkangelika
2011/12/02 06:31:02
Świetny deser;) Az mam ochotę go porwać;)
-
2011/12/02 15:47:24
uwielbiam musy owocowe! przepyszna propozycja:)

kiedyś robiłam taki: kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/10/Ananasowy-mus.html

Twój zapisuję :)
-
wariatka327
2011/12/02 18:15:06
wypiłabym chętnie jedną szklaneczkę :)
-
2011/12/03 08:13:02
zjadłabym, oj zjadła ...nawet w postaci mrożonej:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...