Blog > Komentarze do wpisu

Tawa-Tawas czyli coś słodkiego z Boliwii

Kochani!

W kulturze kulinarnej wielu krajów można spotkać proste przepisy na słodkości - nie inaczej jest w Boliwii. Tak zwane Tawa-Tawas to ciastka smażone w głębokim oleju, podawane po posmarowaniu miodem i posypaniu cukrem pudrem. Odrobinę przypominają w smaku nasze faworki - są jednak o wiele miększe, innego kształtu i składają się ze zdecydowanie prostszych składników. Odrobina mąki, wody i jedno jajko, do tego 5 minut pracy i spokojnie można powiedzieć, że macie deser dla niezapowiedzianych gości. Przepis znalazłam tutaj, zmniejszyłam proporcje.

Składniki:

  • 1 szklanka + odrobina mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • miód do smarowania ciastek
  • cukier puder do posypania (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy. Następnie do miski z mąką wlewamy wodę, wbijamy jajko, dodajemy masło. Z całości wyrabiamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub wody) i odstawiamy je na 10 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 0.5 cm i tniemy na romby za pomocą noża lub nożyka do pizzy (dzięki temu ciasteczka uzyskają falowane brzegi). Pocięte ciastka wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z oleju na papierowym ręczniku, smarujemy miodem i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.

Smacznego!
B



środa, 07 grudnia 2011, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

  • Sezon na cytrusy

    Nie będę oryginalna, gdy wyznam, że cytrus y najbardziej lubię jeść zimą. Może przyciągają zawarte w nich witaminy, tak potrzebne do zwalczania ataków wirusów?

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
zauberi
2011/12/07 09:08:33
fajne :), skoro podobne do faworków chętnie bym zrobiła
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/12/07 09:24:23
Faworki uwielbiam, wiec i te slodkosci z pewnoscia by mi smakowaly!
-
2011/12/07 12:17:33
ciekawe ciastka:) wyglądają pysznie:)
-
2011/12/07 17:43:48
jak z miodem to już przepadłam:) uwielbiam wszystko co ma w sobie miód:)
-
chantel111
2011/12/07 20:23:49
fajne takie ciastka :)
-
kaspiecze
2011/12/07 23:12:06
jeśli podobne do faworków, to biorę całą michę :)
-
grumko
2011/12/08 11:36:06
Też kiedyś mieliśmy przyjemność zajadać się tym deserem i był smaczny;-)
-
Gość: teresa, *.dynamic.chello.pl
2011/12/09 19:12:46
Zrobiłam-PYSZNE,zostały "pożarte" natychmiast.Rewanżuję się rewelacyjnym przepisem na sernik,który znalazłam na blogu lipkowy-domek.blogspot.com.Sernik robi się właściwie sam,a najlepsza jest polewa.No i piękne zdjęcia.pozdrawiam Teresa




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...