Blog > Komentarze do wpisu

Bośniacka pita z mięsem

Kochani!

Dziś ponownie zapraszam Was do Bośni i Hercegowiny - tym razem na stole gości pita nadziewana mięsem. Jest to zupełnie odmienna wersja "kebabu" jaki dobrze znamy. Postanowiłam uzupełnić go o świeże warzywa i sos. Tak przygotowane nadziewane chlebki z powodzeniem nadają się na weekendowy obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

  • 4 chlebki pita (polecam ten przepis)
  • 300g chudej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 jajka
  • ulubiona przyprawa do mięsa (może być gotowa przyprawa do gyrosu)
  • świeże warzywa (pomidor, papryka, cebula, ogórek, sałata)
  • ulubione sosy (czosnkowy, pomidorowy, curry, ziołowy)

Mięso tniemy na małe kawałki i obtaczamy w przyprawie, odstawiamy. Cebulę kroimy w pół plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez około 5 minut po czym dodajemy mięso i smażymy przez następne 10-12 minut. Zestawiamy z ognia i wbijamy jajka. Mieszamy i odstawiamy. Nacinamy chlebki pita i faszerujemy je mięsno-jajecznym nadzieniem. Układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut. Podajemy ciepłe, ewentualnie uzupełnione o świeże warzywa i sosy.

Smacznego!
B



piątek, 20 stycznia 2012, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
lutka40
2012/01/20 00:12:39
Pycha
-
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/20 09:28:09
Wygląda pysznie!
-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/20 11:05:10
Super!
-
2012/01/20 12:59:05
Ja chcę! Ja chcę!
-
flusso
2012/01/20 13:52:02
Wspaniała! Zgłodnieć można od patrzenia :)
-
2012/01/20 15:37:29
i jeszcze sama pitę robisz! ja chyba założę Twój fanklub :D
zdjęcie jest tak apetyczne, że mogłabym ugryźć monitor.
-
mopswkuchni
2012/01/20 17:37:07
Oj jak teraz będziesz w Polsce, zamykam Cię w kuchni i musisz je zrobić dla nas :P
Zapraszam do zabawy serialowej. Szczegóły u mnie na blogu :)
-
od-kuchni
2012/01/20 21:20:28
Dziękuję Wam za miłe słowa :)
@Mops - a mnie zamykać nie trzeba - ba nawet towarzystwa dotrzymać można :) A za zaproszenie do zabawy dziękuję - z chęcią dołączę!
-
2012/01/21 15:34:08
Czy bośniacka, czy polska...zjadłabym chętnie:) pysznie wygląda:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...