Blog > Komentarze do wpisu

Bośniackie jabłka nadziewane orzechami

Kochani!

Podróż po kuchni Bośni i Hercegowiny to całkiem smaczne doświadczenie. Szczególnie podobał mi się dzisiejszy deser - połączenie zwykłego jabłka i orzechów to świetna propozycja na zimowe popołudnie. Na wykonanie potrzebujecie zaledwie kilku chwil, tak więc serdecznie polecam! Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • garść orzechów włoskich
  • 10 orzechów pekan
  • mała garść rodzynek
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka skórki z cytryny + odrobina do dekoracji
  • szklanka cukru
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina śmietanki lub ulubionego sosu
  • szczypta cynamonu

Jabłka obieramy i wdrążamy środek. Umieszczamy w garnku, dodajemy wodę, cukier oraz sok z cytryny. Gotujemy całość do momentu gdy jabłka zmiękną jednak nie będą się rozpadały. Wyjmujemy je i studzimy. W międzyczasie siekamy orzechy oraz rodzynki i łączymy je z mlekiem, skórką z cytryny oraz cynamonem. Powstałą mieszanką nadziewamy jabłka. Podajemy polane sosem lub śmietanką i udekorowane skórką z cytryny.

Smacznego!
B



poniedziałek, 23 stycznia 2012, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Ostatni wtorek przed Środą Popielcową…

    … czyli Ostatki. Czy da się je kulinarnie przygotować na ostatnią chwilę? Oczywiście. Bez wychodzenia z domu po wielkie zakupy, bez kupowania gotowych pąc

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Siaśka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/23 00:10:41
podoba mi się
-
Gość: monika, *.dynamic.chello.pl
2012/01/23 00:24:47
O, tufahije! Bardzo, bardzo lubię, przypomniałaś mi przemiłe chwile w Sarajevie, dziękuję!
:-)))
-
Gość: Saratelka, *.globalconnect.pl
2012/01/23 00:27:26
Pieczone jabłka z orzechami - to musi być pyszne :D
-
ugotujmy
2012/01/23 00:41:02
wymarzone jabłko.
-
darkangelika
2012/01/23 07:44:10
Pycha;) bardzo fajne połączenie;)
-
zauberi
2012/01/23 08:31:48
takie pieczone jabłka to jadłam chyba z 15 lat temu ;), pysznie wyglądają




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...