Blog > Komentarze do wpisu

Ayran

Kochani!

Ayran, to napój jogurtowy szeroko znany na Bliskim Wschodzie oraz w południowo-wschodniej części Europy. Z powodzeniem od wielu setek lat gasi pragnienie między innymi mieszkańców Bułgarii. Podawany schłodzony, słonawy napój pasuje idealnie do pikantnych dań oraz lekkich sałatek. Jego wykonanie jest bajecznie proste, a ogromną zaletą jest fakt iż można go dowolnie modyfikować - bo kto powiedział, że nie można wypić Ayranu ze szczyptą chilli lub oregano? Polecam wszystkim spragnionym :) Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

  • 500ml jogurtu naturalnego (idealnie jogurt typu bałkańskiego)
  • 250ml przegotowanej, zimnej wody
  • spora szczypta soli

Do dzbanka wlewamy jogurt oraz wodę. Dokładnie ze sobą mieszamy przez chwilę, po czym dodajemy sól, mieszamy ponownie i odstawiamy na około godzinę do lodówki w celu schłodzenia, przykryte folią spożywczą. Podajemy.

Smacznego!
B



piątek, 17 lutego 2012, od-kuchni
Tagi: napoje

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/17 17:25:54
hmmm ...ciekawe:)
-
Gość: Karolina, *.dynamic.chello.pl
2012/02/17 21:00:29
Uwielbiam ayran, zawsze zamawiam go do posiłku w ulubionej restauracji z tureckim jedzeniem. Obowiązkowo z odrobiną ziół. Najlepszy ayran piłam w Tureckiej części Nikozji na Cyprze, pycha...




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...