Blog > Komentarze do wpisu

Banfora - Burkińskie ciasteczka maślane

Kochani!

Dziś zapraszam Wam ponownie do Burkiny Faso. Smażone na patelni, maślane i słodkie ciasteczka są warte spróbowania, jednak stosunkowo kapryśne. Wymagają bardzo delikatnego płomienia, częstego wymienia oleju i cierpliwości. Przepis na te burkińskie ciasteczka znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 2 garści kandyzowanego ananasa
  • olej do smażenia
  • odrobina mleka (opcjonalnie)

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól oraz masło. Zagniatamy aż do momentu uzyskania kruszonki. Dodajemy cukier, jajko oraz ananas i całość zagniatamy to uzyskania jednolitego ciasta. W zależności od konsystencji dodajemy odrobinę mleka by je bardziej uelastycznić lub mąki by usunąć nadmiar wilgoci. Z gotowego ciasta formujemy krążki na 5mm wysokie i o średnicy od 3 do 6cm. Smażymy na rozgrzanej patelni, na niskim ogniu do zezłocenia z obu stron. Podajemy wystudzone.

Smacznego!
B



środa, 29 lutego 2012, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

  • Sezon na cytrusy

    Nie będę oryginalna, gdy wyznam, że cytrus y najbardziej lubię jeść zimą. Może przyciągają zawarte w nich witaminy, tak potrzebne do zwalczania ataków wirusów?

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
usmiecham-sie
2012/02/29 08:41:20
Zaskoczyłam się, że to smażone ciasteczka, a ja takie bardzo lubię - nie tylko już jeść, ale samo ich smażenie jest dla mnie frajdą :)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/02/29 10:53:41
Intrygujace! Chetnie bym sprobowala :)
-
2012/02/29 10:56:52
ślicznie wygladają ...a smażenie to taka niecodzienna obróbka dla ciasteczek:)
-
Gość: kelly1980, *.cm-12-3b.dynamic.ziggo.nl
2012/03/29 23:30:12
Jeśli chodzi o ananasa to ma być świeży (ewentualnie z puszki) , bardzo drobno pokrojony. Znam ten przepis, gdyż byłam w Burkina Faso i prowadzę też własną stronę z afrykańskimi przepisami kulinarnymi. W żadnym razie nie dodaje się kandyzowanych owoców. Na orginalnej stronie nie było napisane, że ananas ma być kandyzowany tylko drobno pokrojony no i świeży. To tak dla korekty.
-
od-kuchni
2012/03/30 00:17:39
@kelly1980 - Dziękuję za komentarz! Z chęcią zobaczyłabym Twoją stronę z afrykańskimi przepisami - na pewno znalazłabym tam wiele inspiracji! Co do przepisu na ciasteczka 'Banfora' przepis zawierał jedynie słowa ananas pokrojony w kostkę, natomiast wprowadzenie do przepisu (te kilka drobnych zdań na górze) mówi o ananasie suszonym (który zastąpiłam kandyzowanym).




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...