Blog > Komentarze do wpisu

Chleb anyżowy

Kochani!

Dziś pachnie u mnie chlebem, świeżym, domowym, anyżowym. Smakuje wyśmienicie z samym masłem, z dodatkiem ogórka jeszcze lepiej. Bo do takiego chleba nie potrzeba wiele, nie potrzeba mu nawet wielu słów. Zachęca sam w sobie. Przepis na ten chleb wygrzebałam tutaj i jest on moją kolejną propozycją na danie z Burundi.

Składniki:

  • 7g suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki mielonego anyżu (użyłam gwiazdkowego)

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody z dodatkiem cukru. Mieszamy ze szklanką mąki i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcie. W międzyczasie w innej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę, 2 jajka, pozostałą wodę, sól, 2 łyżki oleju. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i przez około 10 minut wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy je w kulę i obtaczamy w formie do wypiekania wysmarowanej pozostałym olejem. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Po tym czasie chlebek smarujemy rozmąconym jakiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut to uzyskania chrupkiej złotej skórki. Chłodzimy na kratce i podajemy.

Smacznego!
B



niedziela, 11 marca 2012, od-kuchni
Tagi: chleby

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2012/03/11 07:16:45
Piękne zdjecia i bardzo ciekawy chlebek:)
Pozdrawiam:)
-
2012/03/11 07:17:57
Bardzo ciekawie brzmi:) z takim smakiem chleba jeszcze sie nie spotkałam:)
-
Gość: Samantha, *.as13285.net
2012/03/11 19:35:10
Takiego chlebka jeszcze nie jadłam, ale przepis wypróbuję, pozdrawiam :)
-
Gość: Canette, *.zicom.pl
2012/03/11 22:46:49
Och ta kromka z ogórkiem wygląda tak apetycznie i teraz jestem głodna !:)
-
Gość: janitta, *.ip.jarsat.pl
2012/03/13 21:30:39
Oj jak ja uwielbiam takie domowe pieczywko :) Cudo. Pozdrawiam ciepło :)
-
kasia_h_2509
2012/03/14 13:20:31
Uwielbiam świeże pieczywo oraz anyżkowy posmak w potrawach, skusiłabym się chetnie na kromeczkę:)
-
Gość: mrus, *.static.icpnet.pl
2012/03/19 12:25:21
Jak ja uwielbiam domowy chlebek!! Jest najlepszy na świecie.:) A skoro już jesteśmy przy domowych wypiekach, przypomniało mi się, że ostatnio znajoma mówiła mi o Targach Produktów Regionalnych "Regionalia". Za jej namową poszukałam w internecie i przejrzałam ich ofertę. Tematyka jest świetna (regionalne produkty, żywność ekologiczna, edukacja ekologiczna, Sprawiedliwy Handel) i z pewnością się na nie wybiorę. Myślę, że i Ciebie może to zainteresować:) Pozdrawiam!
-
Gość: Gosia, *.bestgo.pl
2012/03/20 07:53:16
Przepis jak dla mnie idealny :-) Zapraszam wszystkich do głosowania na ten przepis na stronie www.wysmakuj.pl To serwis gromadzący najlepsze przepisy z blogów kulinarnych. warto polecać sobie najlepsze, wypróbowane przepisy. Niech inni wiedzą co dobre ;-)

Pozdrawiam, Gosia
www.wysmakuj.pl

:-)






BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...