Blog > Komentarze do wpisu

Sałata z bekonem

Kochani!

Burundi to małe państwo w Afryce Wschodniej, które jest jednocześnie jednym z biedniejszych państw na świecie. Kuchnia tego kraju jest więc bardzo prosta, potrawy opierają się na zaledwie kilku składnikach. Nie inaczej jest z tą sałatką która składa się praktycznie z zielonej sałaty i bekonu - prosto i smacznie. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 170g cienko krojonego bekonu
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu

Sałatę myjemy i tniemy na małe kawałki w wkładamy do miski. Bekon pozbawiamy nadmiaru tłuszczu i smażymy na suchej patelni po około 2 minuty z obu stron (powinien zrobić się różowiutki). Odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i tniemy na mniejsze kawałki, mieszamy w misce z sałatą. W szklance dokładnie mieszamy oliwę z oliwek, ocet, sól, pieprz, musztardę oraz posiekaną w kostkę cebulę. Powstałym sosem polewamy sałatkę, mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

 





czwartek, 08 marca 2012, od-kuchni
Tagi: sałatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/08 15:21:02
Taką sałatkę zjadłabym bardzo chętnie:)
-
burczymiwbrzuchu
2012/03/08 22:06:45
Delikatna sałata wyrazisty bekon, ciekawie :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...