Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek kajmakowy

Kochani!

Święta Wielkanocne w pełni. Na stołach pysznią się mazurki, baby, jajka na 1000 sposobów, pyszne wędliny i pasztety... U nas słodką gwiazdą był w tym roku mazurek kajmakowy. Prosty, pyszny i łatwy w wykonaniu. Serdecznie zapraszam.

Składniki (na blaszkę 35x25):

  • 450g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100g cukru
  • 200g miękkiego masła
  • 1 puszka kajmaku (gotowanego mleka skondensowanego)
  • cukrowe jajeczka, czekoladowe kwiatki i rodzynki lub ewentualnie inne bakalie do dekoracji

450g mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy masło i dokładnie zagniatamy na kruszonkę, a następnie dodajemy jogurt oraz jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią i chowamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na około 6-7mm podsypując mąką i układamy w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką prostokątnej blaszce. Odcinamy brzegi, które wystają ponad obrys blaszki. Ze ścinków ciasta pleciemy warkoczyki - ścinki rozwałkowujemy na grubość około 1-2mm , tniemy na szerokość około 2-3 mm, złączamy razem po 3 paski i zaplatamy warkoczyki, którymi ozdabiamy boki podstawy mazurka. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu) do ze złocenia. Jeszcze na ciepłe ciasto rozsmarowujemy kajmak, a następnie po ostudzeniu (i najlepiej na krótko przed podaniem) ciasto ozdabiamy według uznania. Podajemy.

Smacznego!
B

poniedziałek, 09 kwietnia 2012, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Figi bez maku i pasternaku

    Wiem, wiem, obrodziły nasze krajowe owoce. Kupuję jabłka, gruszki i śliwki, ale… bardzo lubię importowane figi . Gdy więc są, a nie kosztują majątku, wyko

  • Jabłka pod kruszonką

    Dziś ....wcześnie rano pojechałam rowerkiem, do dzikiego ogrodu po jabłka....miałam ochotę na kompot, ale postanowiłam też zrobić lekki deser. Przy okazji spraw

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
karmel-itka
2012/04/09 01:25:24
mmm... pyszny!
chociaż u mnie w domu nie ma tradycji pieczenia mazurków.
-
berrypunch
2012/04/09 10:47:48
Te proste zawszę są najsmaczniejsze :)
-
mopswkuchni
2012/04/10 13:10:09
Piękna dekoracja! Szkoda, że mam tak daleko do Ciebie, bo chętnie bym spróbowała :)
-
2012/04/10 17:15:19
najprostszy i najcudowniejszy:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...