Blog > Komentarze do wpisu

Sos Teriyaki

Kochani!

Ostatnio naszła mnie ochota na kurczaka w sosie teriyaki, nie chciałam i¶ć na łatwiznę i kupować gotowego sosu w sklepie, tak więc postanowiłam się zabrać za przygotowanie go w domu. Jest to zadanie niezwykle proste, jednak wymagało krótkiej lektury. Dlaczego? Szkół przygotowania tego prostego sosu jest tyle ilu kucharzy... Na portalu Sushi-online.pl znajduje się prosty przepis, bez użycia skrobi do zagęszczania sosu, zawiera jednak sake, którego nie posiadałam. Z kolei na stronie teriyakisaucerecipe.blogspot.ie znajduje się kilka prostych przepisów na różne wersje sosu teriyaki - niestety wszystkie z nich zawieraj± rzeczon± m±kę... Postanowiłam więc poł±czyć ze sob± kilka wersji sosu i stworzyć moj± wersję, bez m±ki i sake za to z wódk±. Efekt wart polecenia.

Składniki (na około 250-300ml sosu):

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1,5 łyżki miodu
  • 5 łyżek br±zowego cukru
  • 2 łyżki wódki

W rondelku mieszamy ze sob± wszystkie składniki i zagotowujemy. Trzymamy na zmniejszonym ogniu przez około 20-25 minut gotujemy aby sos odrobinę zgęstniał. Studzimy i przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!
B

wtorek, 19 czerwca 2012, od-kuchni
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Pasta czosnkowo-imbirowa

    Kochani! Dzi¶ będzie prosto. Na pastę czosnkowo-imbirow± do¶ć często natykali¶my się podczas podróży po Indiach. Ten aromatyczny dodatek jest często używany jak

  • Hummus dyniowo-żurawinowy

    Kochani! Nie potrafię powiedzieć „nie” dobremu hummusowi. Najczę¶ciej zajadam się tym klasycznym z ciecierzycy, pełnym aromatycznych przypraw oraz d

  • Tzatziki

    Kochani! Tzatziki to zapewne doskonale Wam znany ogórkowy dip pochodz±cy z Grecji. Jaki¶ czas temu w polskich sklepach pojawiły się gotowe mieszanki przypraw do

  • Ketchup (prosty)

    D o tej pory ketchup robiłam z jednego przepisu, który od kilku lat jest na blogu. Smak mi bardzo odpowiadał, więc znosiłam jego czasochłonno¶ć, konieczno¶ć pr

  • Łoso¶ niby stek

    Przepis znalazłam w którym¶ z pism francuskich, przywiezionych z wakacji (jakie wydaj± się odległe...). Ilustrował go pięknie usmażony wołowy stek ozdobiony kap

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go¶ć: Maggie, *.zen.co.uk
2012/06/19 09:46:29
Swietne, minimalistyczne zdjecie. Domowy sos teriyaki ma nad sklepowym te przewage, ze mozna ograniczyc ilosc cukru - te kupne sa czesto za slodkie dla mnie.
-
2012/06/20 16:15:18
nawet nei wiedział±m, ze można go zrobić samamu w domu:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie ¦wiata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...