Blog > Komentarze do wpisu

Z książką w kuchni: Sekretna córka, Shilpi Somaya Gowda

Kochani!

Jeśli zastanawialiście się kiedyś nad tym jak wyglądają Indie widziane oczyma ludzi tam mieszkających, co w Indiach przyciąga a co odpycha i dlaczego jedzenie hindusów potrafi być smaczne choć przyrządzone dosłownie z niczego polecam wam sięgnąć po książkę "Sekretna córka" autorstwa Shilpi Smaya'i Gowdy. 

Autorka książki to urodzona w Toronto, a mieszkająca w Kaliforni córka imigrantów z Bombaju. Do napisania książki zainspirowała ją praca wolontariuszki w indyjskim sierocińcu. Aktualnie Shilpi pracuje nad kolejną powieścią. 

Trzeba przyznać, że "Sekretna córka" jest książką niezwykłą. Zaskakująco łączy losy dwóch rodzin - Kavity oraz Jasu, biednych mieszkańców Indii oraz Somer i Krisa, bezdzietnych lekarzy, którzy rozwiązanie swoich problemów odnajdują w bombajskim sierocińcu. 

Kiedy Kavita rodzi swoje pierwsze dziecko, nawet nie ma okazji przytulić go do serca... W drugiej ciąży będąc świadoma tego, że gdy ponownie nie urodzi chłopca, kolejna córka zostanie jej odebrana - jej męża i jej nie stać na wychowanie dziewczynki, której w Indiach należy zapewnić ogromny posag - inaczej pozostanie ona bez szans na małżeństwo. Kavita, będąc w ciężkich bólach poporodowych decyduje się na pieszą, niebezpieczną wyprawę z jej wsi do Bombaju, aby bez wiedzy męża i reszty rodziny oddać tam swoją świeżo narodzoną córeczkę - Ushę. Zostawia jej na pamiątkę to co miała najcenniejszego - małą srebrną bransoletkę na kostkę.

W tym samym czasie w drugiej stronie globu, w ciepłej Kaliforni Somer po raz kolejny doświadcza bólu poronienia. Jej starania o dziecko są z każdą chwilą bardziej bolesne i zabijają jej małżeństwo i wiarę w siebie. Pewnego dnia teściowa Somer, bogata mieszkanka Bombaju proponuje aby Somer i Kris adoptowali dziecko z Indyjskiego sierocińca. Po wielu chwilach przemyśleń Somer i Kris wyruszają w podróż do Indii która obdaruje ich dziewczynką o niezwykłym spojrzeniu - Ashą. 

Tak odległe historie obu rodzin - jednej uporządkowanej, żyjącej w bladym, wypranym świecie zachodu oraz pełnej kolorów, choć biednej rodziny z Indii przeplatają się za sprawą jednej, lecz niezwykłej dziewczynki - Ashy, która wyrusza do Indii, na staż dziennikarski a także aby odnaleźć tę kobietę która dała jej życie i małą srebrną bransoletkę...

Książkę czyta się niezwykle szybko, słowa same wyskakują z kartek a czytelnik szuka zakończenia historii. Wśród tych słów wiele jest i Indyjskiego jedzenia. Jest ono niezwykłym, nieodłącznym elementem tamtejszej kultury, scala się z nią, jednoczy i jest nierozłączne. Pikantne przyprawy mieszają się razem z kurzem Bombaju zapewniając czytelnikowi wysmakowaną propozycję. 

"Czwartego dnia, gdzieś pomiędzy sprzedawcami zachwalającymi grillowaną kukurydzę a straganiarzami oferującymi świeże, rozkrawane maczetą kokosy, dadima opowiedziała jej historię o teściowej."

"Indyjska herbata niespecjalnie przypadła jej do gustu, zdawała się zbyt słodka i ciężka. Jednak w ćaj jej babki jest to coś. Kardamon i świeża mięta czynią z niej wspaniały napój na początek dnia."

"Wędrują po powoli budzącym się do nocnego życia nabrzeżu i w jednym ze stoisk Sanjay zamawia dwie porcje bhel-puri. Jedzą na stojąco, obserwując zmieniający się nastrój plaży Chowpatty."

"- Devesh, przynieś limbu pani! - woła przez ramię do kuchni dadima
Devesh pojawia się ze szklanką chłodnego, świeżo wyciśniętego soki z limonki z cukrem trzcinowym i stawia go na stoliku przed mamą Ashy."

"Ostre danie? ... Dopiero batata pakora jego matki - plasterki podgotowanych ziemniaków, obtoczonych w pikantnej panierce i usmażonych na złoto w głębokim tłuszczu z zielonymi papryczkami - zasługiwały na to miano."

"Każdego roku na Diwali jego matka i ciotki gotują potrawy z kilkudniowym wyprzedzeniem - lekkie i puszyste placki z ciecierzycy, zanurzone w gęstym kokosowym sosie, wegetariańskie curry i łagodnie doprawiony dal. Wszystkie warzywa są starannie wybierane w sabzi-wali, zaś wszystkie przyprawy własnoręcznie prażone, ucierane i mieszane. Cierpki kremowy jogurt domowej roboty i składane placuszki parata prosto z ognia! Kobiety spędzają w kuchni długie godziny, plotkując i żartując, umilając sobie czas przy obieraniu, krojeniu gotowaniu i smażeniu warzyw na ucztę dla ponad dwudziestu osób."

Wydanie Polskie:
Tytuł: Sekretna córka
Autor: Shilpi Somaya Gowda
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Ilość stron: 408
Rok wydania: 2011
Oprawa: Miękka
Cena: 34 PLN

Wydanie Anglojęzyczne:
Tytuł: Secret Daughter
Autor: Shilpi Somaya Gowda
Wydawnictwo: William Morrow Paperbacks
Ilość stron: 368
Rok wydania: 2011 (reprint)
Oprawa: Twarda/Miękka
Cena: 16,70$ / 13,99$

Do napisania!
B

piątek, 13 lipca 2012, od-kuchni
Tagi: recenzje

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/07/13 13:05:38
Bardzo lubię tego rodzaju książki.
-
Gość: perfect party, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/14 09:35:01
Kiedyś interesowałam się kulturą Indii, więc z chęcią sięgnę po książkę. Wypisane cytaty dodatkowo mnie do tego zachęciły ;)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...