Blog > Komentarze do wpisu

Bajgle

Kochani!

Ostatnie bułki hamburgerowe znalezione na blogu u Domi w Kuchni tak mi smakowały, że postanowiłam iść za ciosem. Z kolejnego zdjęcia na blogu Dominiki uśmiechały się do mnie bajgle. Dość długo już miałam na nie ochotę, więc nie było wątpliwości - w weekend biorę się za pieczenie. I nie zawiodłam się! Bajgle wyszły mięciutkie, pachnące i znikały w ekspresowym tempie. Serdecznie polecam (przepis oryginalny znajdziecie tutaj)

Składniki (na 5 sztuk):

  • 7g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 450-500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300ml ciepłej wody
  • mąka do podsypania stolnicy
  • mleko do smarowania
  • sezam, mak lub inne ziarna do posypania bajgli

 W 100ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy. Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę i dokładnie wyrabiamy na wilgotne ciasto. Po około 5-10 minutach ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i kontynuujemy wyrabianie, co jakiś czas uderzając ciastem o blat do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Przekładamy do czystej miski i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość - 1-2h. Po tym czasie ponownie zagnieść i odstawić na 10 minut.
Ciasto dzielimy na 5-6 równych porcji, z każdej z nich formujemy wałeczek, skręcamy i zlepiamy końce. Otwór w środku bajgla powinien być około 1,5-2cm - zmniejszy się podczas pieczenia). Tak przygotowane bajgle odstawiamy na podsypaną mąką powierzchnię na około 10-20 minut.
W międzyczasie w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, zmniejszamy ogień aby woda lekko wrzała. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Wyrośnięte bajgle zanurzamy pojedynczo za pomocą łopatki w wodzie i trzymamy je tam około minuty, po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na suchy talerz.
Tak przygotowane bajgle smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około 20 minut do zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

wtorek, 21 sierpnia 2012, od-kuchni
Tagi: chleby

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
domaskowa
2012/08/21 00:04:50
No Kochana, przyznać muszę, że jestem pod wrażeniem! Ja kocham te bajgle i mogłabym je jeść codziennie, a każdy z innymi dodatkami :)
Cieszę się, że Ci się udaly, i że smakowały, polecam się na przyszłość - bo wypieki wychodzą Ci pierwsza klasa :))
-
Gość: Ania, 148.122.14.*
2012/08/21 12:30:11
Pięknie Ci wyszły te bajgle :)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/08/21 17:59:03
Cudownie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują (nie mają sobie równych, prawda?)
Ja też zrobiłam niedawno podobne i dziś znowu piekę :-)
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: PUNIA, *.xdsl.centertel.pl
2012/08/21 19:20:58
GORĄCO POLECAM KUPNO KSIĄŻKI KULINARNEJ PASCALA BRODNICKIEGO Po prostu gotuj 2
-
flowerek.com
2012/08/21 23:20:46
Piekne ci wyszly te bajgle. Ja sie juz od jakiegos czasu przymierzam, ale nie moge sie za nie zabrac. Chyba czas najwyzszy.
-
Gość: , *.icpnet.pl
2012/08/24 14:54:32
przecudne są!
-
2012/08/29 11:23:19
piękne bajgle Ci wyszły:) muszę i ja się w końcu odważyć:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...