Blog > Komentarze do wpisu

Bułki hamburgerowe

Kochani!

Czasem pojawiają się przepisy i zdjęcia, które tak utkwią w głowie, że nie sposób je stamtąd wygonić. Jakby człowiek się nie starał, próbował kierować swoje myśli kulinarne na inne tory - te przepisy wracają jak bumerang. Wiją sobie małe gniazdko gdzieś w świadomości i co i rusz przypominają o sobie. I nie inaczej buło z tymi bułeczkami do hamburgerów. Gdy tylko zobaczyłam je tutaj, u Domi W Kuchni od razu w wyobraźni zobaczyłam je na moim stole. I widzieć nie przestałam dopóki nie skończyłam ostatniej z niej zdejmować z blaszki. Rumianej, puszystej, lekko słodkiej - idealnej bułki do hamburgera! A co najważniejsze bez konserwantów :) Bułeczki robiłam z połowy porcji.

Składniki (na 3-4 sztuki):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 120ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

W szklance lub miseczce robimy zaczyn z 2 łyżek ciepłego mleka, drożdży i cukru - dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować". W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, mleko w proszku i sól, mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajko, pozostałe ciepłe mleko, oliwę oraz drożdżowy zaczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, które odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 3-4 części i z każdej z nich formujemy bułeczkę - delikatnie rozciągamy każda kulkę i jej końce podwijamy pod spód. Każdą z bułek układamy na wyłożonej papierem blaszce i spłaszczamy - nie bójcie się tego zrobić - bułki tylko wyglądają na takie małe, one naprawdę sporo rosną. Gdy przygotujemy już wszystkie bułki, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i a bułki na ten czas odstawiamy w ciepłe miejsce.
Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem, a następnie pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 20 do 25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

środa, 01 sierpnia 2012, od-kuchni
Tagi: chleby

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
domaskowa
2012/08/01 08:53:07
No kurczę, piękne Ci wyszły!! Ja też już nie kupię w sklepie, szkoda zdrowia i pieniędzy ;)
-
2012/08/01 15:18:34
Domowe buły do hamburgerów są przepyszne:) ...nawet samodzielnie jedzone:)
-
shinju
2012/08/02 00:36:21
Muszę w końcu do moich burgerów upiec takie bułeczki. Tylko ten ciągły brak czasu...
-
Gość: pornographic, *.mnc.pl
2013/01/10 17:53:25
hej, mam pytanie - czy istnieje możliwość zastąpienia (bądź po prostu pominięcia) jakimś innym składnikiem mleka w proszku?
pozdrawiam :)
-
od-kuchni
2013/01/10 23:12:51
Mleko w proszku odpowiada za charakterystyczny smak bułki do hamburgera - jeśli nie przeszkadza Ci pominięcie tego, a jedynie zależy Ci na puszystych, miękkich bułeczkach możesz po prostu dodać o 2 łyżki więcej mąki.




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...