Blog > Komentarze do wpisu

Domowy sok z buraków

Kochani!

Buraki. To niedoceniane, często zapomniane warzywo skrywa w sobie wiele cennych dla naszego organizmu składników. Bogaty w witaminy z grupy B oraz C oraz błonnik jest doskonały na problemy z wysokim ciśnieniem, trawieniem czy nerwami. W mojej kuchni gości zdecydowanie za rzadko - głównie ze względu na jego silnie barwiące właściwości - przy mojej niezdarności, kuchnia po gotowaniu z burakami wygląda jak krajobraz po bitwie. Jednak czego się nie robi dla zdrowia :) Spragnionych zapraszam na domowy sok buraczany.

Składniki (na około 400-500ml soku):

  • 1,5 kg buraków
  • 1 łyżka octu
  • sól i pieprz do smaku

Buraczki namaczamy w wodzie przez 1-2 godzin, obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Do uzyskanego soku dodajemy ocet, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy schłodzone.

Smacznego!
B

wtorek, 18 września 2012, od-kuchni
Tagi: napoje

Polecane wpisy

  • Likier z kawy Inki

    Kochani! „Dobre było, ale się skończyło”, jak to określił A., gdy zapytałam go o to, czy chciałby powiedzieć Wam kilka słów na temat tego likieru. O

  • Domowy likier jajeczny

    Kochani! Likieru z żółtek, lub jak też wolicie – ajerkoniaku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Ja najbardziej lubię go w wersji domowej, mocno kremowy

  • Woda jęczmienno-cytrynowa

    Kochani! W tym roku na blogu pojawiło się sporo orzeźwiających napojów na lato. Tym razem mam nadzieję chociaż odrobinę Was zaskoczyć. Lekko słodki, ciekawy w s

  • Lato! Lato!

    Prawdziwe lato rozpoczęło się nam upałami. Wyciągamy więc lekkie stroje i szukamy potraw, które nie będą ciężkie, nie zmuszą nas do stania przy rozpalonej kuchn

  • koktajl truskawkowy

    Dziś prosty, błyskawiczny, zdrowy i przede wszystkim pyszny koktajl. Taki pamiętam z dzieciństwa... Taki robiła moja mama... składniki: 0,5 kg truskawek 400 ml

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mopswkuchni
2012/09/18 08:47:58
Chętnie wypiję, ale bez octu. Super są też połączenia z jabłkiem czy marchewką.
-
2012/09/18 17:56:00
Ja bym go połaczyła z jabłkiem i wypiła w bardziej słodkiej formie:) pozdrawiam




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...