Blog > Komentarze do wpisu

Mini torcik szachownica z orzechami i masą z białej czekolady

Kochani!

Tort ten przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji urodzin A. Nie trafił na bloga z prostego powodu - był tak dobry, że zwyczajnie nie zdążyłam zrobić mu zdjęć, bo zniknął w parę chwil. W czasie kolejnych imprez na stołach lądowały kolejne torty, jednak wiele osób wciąż wracało wspomnieniami do tego. Dlatego też nie zastanawiałam się długo co przygotować na urodziny koleżanki. Tym razem w odrobinę odmienionej wersji, przez co wcale nie mniej pysznej! Zapraszam :) Przepis znaleziony na blogu TwojeMoje, zmodyfikowany.

Składniki (na dwa torciki o średnicy 11cm):

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Do przełożenia:

  • 500ml śmietanki 36%
  • 300g białej czekolady
  • 250g posiekanych orzechów włoskich
  • 150-200g dżemu porzeczkowego
  • 4 łyżki alkoholu
  • 4 łyżki wody

Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę, całość podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady (nie zagotowujemy),a następnie mocno schładzamy - najlepiej przez noc w lodówce.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie przez chwilę. Do powstałej piany dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia  i delikatnie lecz dokładnie mieszamy. Pół powstałej masy przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki (11cm), do pozostałej masy wsypujemy kakao, ponownie mieszamy i przekładamy całość do drugiej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki. Oba ciasta pieczmy przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Studzimy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, odkładamy do lodówki.

Gotowe ciasto przecinamy na 4 części, w każdym krążku wykrawamy środek (w każdym o takiej samej średnicy), wszystkie części ciasta zachowujemy.

Alkohol mieszamy z wodą, odkładamy.

Na dwóch talerzykach wykładamy spodnie kawałki ciasta, zamieniające je ze sobą środkami - kakaowe obrzeże dostaje waniliowy środek, a waniliowe obrzeże kakaowy (tak samo postępujemy z każą następną warstwą.  Pierwszą warstwę ciasta nasączamy alkoholem i przekładamy dżemem, a następnie układamy na nim kolejną warstwę ciasta (jeśli wybraliśmy placek czekoladowo-waniliowy, kładziemy ten waniliowo-czekoladowy. Ponownie nasączamy alkoholem i smarujemy masą z białej czekolady i śmietany, posypujemy garścią orzechów i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. Ponownie nasączamy i przekładamy dżemem, przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Całość dokładnie pokrywamy masą z bitej śmietany i czekolady, ozdabiamy orzechami. Przed podaniem schładzamy.

Smacznego!
B

 

poniedziałek, 29 października 2012, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Ostatni wtorek przed Środą Popielcową…

    … czyli Ostatki. Czy da się je kulinarnie przygotować na ostatnią chwilę? Oczywiście. Bez wychodzenia z domu po wielkie zakupy, bez kupowania gotowych pąc

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...