Blog > Komentarze do wpisu

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

Kochani!

Przepis na te pieczary wymyślił wiele lat temu tata A. i od tamtego czasu są dość popularne w rodzinie - jakiś czas temu swoją wersję pieczarek prezentowała także na blogu Ania czyli Mops w Kuchni. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne nadają się na idealnie spotkanie ze znajomymi, ale równie dobrze w towarzystwie ulubionej sałatki sprawdzą się jako lekki obiad. Jest z nimi tylko jeden mały problem - zdecydowanie za szybko znikają!

Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 500 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1,5 dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • odrobina masła (około 1-2 łyżek)
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do smaku (u A. jak zawsze występuje tu Kamis Grill Klasyczny i Delikat Knorr) 

Pieczarki myjemy, wycinamy ogonki i odkładamy. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuszczamy jeszcze raz mięso oraz kawałki cebuli, obrany czosnek oraz ogonki pieczarek - można także warzywa zblendować i wymieszać z mięsem mielonym. Do powstałej masy dodajemy przyprawy, jajka i bułkę tartą, dokładnie mieszamy (masa nie może być za rzadka, wiec w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej). Pieczarki łepkami do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, a następnie w zagłębienie każdego kapelusza wkładamy porcję mięsa formując kulkę. Na środku każdej kulki mięsnej robimy palcem dołeczek, w który wkładamy odrobinę masła. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 - 25 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

piątek, 30 listopada 2012, od-kuchni
Tagi: przekąski

Polecane wpisy

  • Mini serniczki z łososiem

    Kochani! Dziś zapraszam Was na eleganckie finger food. Mini serniczki z serka mascarpone oraz Philadelphia na podstawie z gryczanych ciasteczek, udekorowane pla

  • Chipsy z jarmużu

    Kochani! Te sztywne, mocno karbowane liście spoglądały na mnie podczas kolejnych wizyt w sklepie. W koszyku jednak lądowały inne produkty, zostawiając smutnie u

  • Śliwki w boczku

    Kochani! Śliwki w boczku to zdecydowanie pyszna bomba kaloryczna. Chciałam je zrobić od momentu gdy zobaczyłam je kiedyś w Kuchennych Rewolucjach, jednak odważy

  • Paluchy z sezamem

    Nie wiem, ile upiekłam już w życiu chlebów i bułeczek, ale sądzę, że było ich całkiem sporo; krakersów (resztkowych i niekoniecznie, np. z siemienia ) też troch

  • Chrupiące placki ziemniaczane

    Nie wiem jak to się stało, że ten przepis nie pojawił się wcześniej na blogu. Chyba jedynym wytłumaczeniem może być fakt, że placki ziemniaczane zawsze znikają

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Natka, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/30 08:25:35
Wygląda pysznie!! Pozdrawiam :-)
-
wariatka327
2012/12/01 23:36:48
Jak dawno nie jadłam takich pieczarek.
Pycha !!




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...