Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka Cezar

Kochani!

Przez całe moje życie byłam przekonana, że sałatka Cezar zawdzięcza swoją nazwę jednemu z rzymskich Cesarzy, który był wielkim wodzem lecz przypadkiem zmarło mu się w 44 roku p.n.e z ręki najlepszego przyjaciela. Otóż jak mylne było moje przekonanie! Sałatkę Caesar (Cezar) zawdzięczamy Ceasarowi Cardini, kucharzowi pracującemu w latach 20 XX wieku w meksykańskiej Tijuanie - podobno jadała ją tam wtedy nawet Julia Child, gdy jako dziecko odwiedziła restauracje Cardinich. Skład sosu różni się często w zależności od kucharza przyrządzającego sos, jednak podstawy pozostają prawie zawsze te same. I tak mamy tutaj czosnek wymieszany z dobrą gatunkowo oliwą z oliwek, surowe jajka, tarty parmezan, pieprz, sól i sok z cytryny. Do sosu należy także dodać sos Worcestershire (który to najprawdopodobniej występował w składzie oryginalnego sosu) lub fileciki anchovy (którymi w niektórych wersjach zastąpiono sos). Oryginalna sałatka Cezar zawiera liście sałaty rzymskiej, sos Cezar, grzanki oraz odrobinę startego parmezanu do podania. Oczywiście w późniejszych latach pojawiło się mnóstwo wariacji, a do sałatki dostał się kurczak, gotowane jajka, kapary czy też bekon. U mnie znajdziecie sałatkę w wersji najprostszej, bez zbędnych dodatków - taki idealny dodatek do dania głównego, którym przecież miała być gdy tworzono ją w pewien weekend w zatłoczonej Tijuanskiej restauracji. Przepis znalazłam na tej stronie, delikatnie zmodyfikowałam.

Składniki (na 4 osoby):

  • 3 małe główki sałaty rzymskiej lub ulubiona mieszanka sałat
  • 1/2 szklanki wysokiej jakości oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 duże kromki chleba
  • sok z 1 cytryny
  • 100g tartego parmezanu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 żółtka ze sparzonych wcześniej jajek (można je także gotować przez minutę)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska w młynku

Obieramy i przepuszczamy przez praskę 4 ząbki czosnku, wkładamy je do miseczki i zalewamy oliwą z oliwek, odstawiamy na około 30 minut.
W międzyczasie robimy grzanki - 4 pozostałe ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, wkładamy do miseczki dodajemy masło i całość rozpuszczamy w mikrofali do momentu roztopienia masła. Rozpuszczonym masłem z czosnkiem smarujemy kromki chleba, które następnie kroimy w małe kwadraciki. Powstałe kwadraciki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 8-10 minut aż staną się chrupkie i złote. Gotowe grzanki wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystygnięcia.
Do przygotowanej wcześniej oliwy z czosnkiem dodajemy żółtka i mieszamy całość do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny, sos Worcestershire, pół parmezanu i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Do miski w której będziemy podawać sałatę wrzucamy porwane i umyte liście sałaty (lub mieszankę sałat), polewamy je sosem, a następnie całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostały parmezan i ponawiamy. Dodajemy grzanki, ponownie mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

niedziela, 25 listopada 2012, od-kuchni
Tagi: sałatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: paula, *.igloonet.pl
2012/11/25 15:14:38
zdecydowanie moja ulubiona ze wszystkich sałat!!!
-
2012/11/25 16:21:19
Wstyd się przyznać,a le nie jadłam jeszcze sałatki Cezar .... wyglada niesamowicie pysznie:)
-
Gość: kocie-smaki, *.ssp.dialog.net.pl
2012/11/26 08:38:13
w tak tradycyjnej formie jeszcze tej sałatki nie jadłam. zazwyczaj rezygnowałam z żółtek w sosie. ale bardzo mnie korci, by taką najprawdziwszą przygotować. dzięki za przepis :)
-
Gość: chcedobrzezjesc.pl, *.technologpark.net
2012/11/26 11:51:27
klasyka która uwielbiam. idealna na szybki lunch




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...