Blog > Komentarze do wpisu

Sos Arrabiata

Kochani!

Kuchnia Włoska to cała paleta smaków, kolorów i zapachów. Pełna ziół, dojrzałych pomidorów i miłości, którą wkłada się w przygotowanie potraw. Dlatego też po przepis na sos Arrabiata udałam się na blog pewnej Włoszki, która określa go mianem najlepszego sosu Arrabiata jaki tylko istnieje i w sumie nie sposób się z nią nie zgodzić. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj, a tymczasem zapraszam Was na moją, odrobinę zmodyfikowaną wersję.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1,5 dużej cebuli
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (dałam 1 łyżkę suszonej)
  • 400g passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 - 1 mała papryczka chilli

Cebulę obieramy i tniemy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, papryczkę siekamy. Odkładamy na bok. W sporym rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulę z czosnkiem, zalewamy winem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy przez około 20 minut bez przykrycia aby sos odrobinę odparował. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!
B

środa, 14 listopada 2012, od-kuchni
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Pasta czosnkowo-imbirowa

    Kochani! Dziś będzie prosto. Na pastę czosnkowo-imbirową dość często natykaliśmy się podczas podróży po Indiach. Ten aromatyczny dodatek jest często używany jak

  • Hummus dyniowo-żurawinowy

    Kochani! Nie potrafię powiedzieć „nie” dobremu hummusowi. Najczęściej zajadam się tym klasycznym z ciecierzycy, pełnym aromatycznych przypraw oraz d

  • Tzatziki

    Kochani! Tzatziki to zapewne doskonale Wam znany ogórkowy dip pochodzący z Grecji. Jakiś czas temu w polskich sklepach pojawiły się gotowe mieszanki przypraw do

  • Faza na jedzenie

    No i stało się. W zasadzie nie powinnam być zdziwiona, bo w moim przypadku to taki jesienny standard - faza na jedzenie, podjadanie, wielkie żarcie. Co gorsza,

  • Dietetycznie, czyli lekko

    Przychodzą takie chwile, gdy zmęczony organizm pragnie posiłków lżejszych, łatwiej strawnych, ale bogatych w pożywne składniki. Już w dawnych czasach wiedziano,

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/14 00:33:23
Troche mnie ździwiła obecność bazylii, ale najwazniejsze, że było dobre i wszsytkim smakowało :)


Pozdrawiamy serdecznie

Tapenda
-
Gość: panti, *.dynamic.chello.pl
2012/11/14 22:15:39
piekny czerwony kolorek ! zapraszam do teczy smaków ! waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/11/konkurs-akcja-tecza-smakow-2-czas.html
-
Gość: kocie-smaki, *.ssp.dialog.net.pl
2012/11/15 08:21:02
wszelkie pomidorowe sosy ubóstwiam, ten - z dodatkiem wina - muszę wypróbować :)
-
2012/11/15 12:24:24
Wygląda bardzo smakowicie i ma cudowny kolor:) pozdrawiam




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...