Blog > Komentarze do wpisu

Surówka Coleslaw

Kochani!

Jedna z prostszych i bardziej popularnych surówek - Coleslaw. W krajach anglosaskich podawana na wiele sposobów - także na kanapkach z dodatkiem szynki czy też sera. Głównym składnikiem tej sałatki jest biała kapusta, która w zależności od upodobań przyrządzającego czy też regionu w jakim Coleslaw jest przygotowywany urozmaicana jest innymi surowymi warzywami oraz sosem przygotowanym na bazie majonezu. Coleslaw w formie w jakiej znamy go obecnie powstał około XVIII wieku, chociaż historycy twierdzą, że podobna surówka, jednak bez dodatku majonezu była spożywana już za czarów rzymskich. Nazwa Coleslaw pochodzi z kolei od duńskiego słowa koolsalade które oznacza właśnie sałatkę kapuścianą. Moja wersja Coleslaw'a pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Kuchnie Świata" i jest delikatnie zmodyfikowana.

Składniki:

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 spora marchewka
  • 3 łyżki dobrej jakości majonezu
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy i sparzamy wrzącą wodą, przekładamy do miski. Dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. W małej miseczce łączymy majonez, cukier, sok z cytryny oraz musztardę. Przygotowane warzywa łączymy z sosem majonezowym, doprawiamy pieprzem i solą i odstawiamy na 30 minut aby wszytko się przegryzło. Podajemy.

Smacznego!
B

niedziela, 18 listopada 2012, od-kuchni
Tagi: sałatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/11/19 09:51:36
Uwielbiamy Colesława:) .... moglibyśmy jeść go codziennie:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...